Ausztriában februártól fokozatosan enyhítik a járványügyi szigort

0

Ausztriában februártól fokozatosan enyhül a járványügyi szigor – számol be blogján Kovács Balázs Bécsben élő turisztikai szakértő.

Miközben január végén bőven harminc ezer feletti napi esetszámmal folyamatosan rekordszámú megbetegedéseket regisztrálnak és javában dúl az omikron vírusmutánsra visszavezethető járvány, a szövetségi kormány Ausztriában februártól fokozatosan enyhíti a járványügyi intézkedéseket.

Karl Nehammer osztrák kancellár a járványügyi szakértőkkel való január 29-ei tanácskozást követő tájékoztatóján bejelentette, hogy a korlátozások szakaszos feloldását a kórházi leterheltség viszonylagos nyugalmával és stabilitásával indokolta. Az operatív törzs  (GECO) prognózisa szerint a járvány várhatóan február első hetében tetőzik Ausztriában, s a kórházak intenzív osztályaira nézve nem várható kiélezett helyzet a következő időszakban sem.

Ebből kiindulva február 5-től az éttermekre, és egyéb vendéglátó egységek esetében alkalmazott esti 10 órás zárórát éjfélre tolják. Ugyanettől a időponttól kezdve a nem ültetett formájú rendezvények létszámkorlátját a jelenlegi 25 főről 50 főre emelik. Február 12-től feloldják a kiskereskedelemben a 2G-szabályt: ettől a időponttól már nem kérik az üzletekben az oltási-, vagy gyógyúltsági igazolásokat. Február 19-től a turizmus, vendéglátás és a kulturális szolgáltatások igénybevételének lehetőségét is bővítik, e területen ismét visszaáll a 3G-szabály, vagyis az érvényes oltási, vagy gyógyúltsági igazolás mellett, a 48 óránál (!) nem régebbi PCR-teszt ismét önmagában is érvényes belépőnek számít.

A frissen bejelentett intézkedések a beutazási szabályok területen egyelőre nem hoztak enyhítést, maradnak a jelenleg érvényes előírások. (Emlékeztetőül: főszabályképpen a 2GPlusz-eljárs van érvényben, azaz PCR-teszt nélkül csak a harmadik megerősítő oltással is rendelkezők utazhatnak be Ausztriába.)

Elisabeth Köstinger turisztikai miniszter a döntések ismertetésekor hangsúlyozta, hogy az eddigi  járványügyi szabályok szükségesek voltak és beváltak, ugyanakkor a fokozatos enyhítések lehetőéve teszik, hogy a síszezon szempontjából „legfontosabb februári és márciusi hónapokban” egyre kevesebb korlátozásokkal találkozzanak a téli örömökre vágyó utazók. További részletek ITT és ITT.

A tartományok a szövetségi szintű intézkedéseknél szigorúbb szabályokat is hozhatnak. A kancellár tájékoztatóját követően nem sokkal Michael Ludwig, Bécs polgármestere nyilatkozatában elhamarkodottnak nevezte a kormányzati enyhítéseket, jelezte, hogy február elején Bécs saját intézkedéscsomagot tervez összeállítani. Ha Bécs „különutas” járványkezelést folytatna, nem ez lenne az első eset, ugyanis az elmúlt évben általában Bécs szigorúbb és óvatosabb járványkezelést alkalmazott, mit a szövetségi kormányzat. További információ ITT és  ITT.

Forrás: good-deal.at 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com