Több mint ötvenezer beteg a várólistákon

0

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján elérhető adatok szerint jelenleg 50 360 beteg vár valamilyen műtéti beavatkozásra Magyarországon a kórházakban. Idén nyáron 35 ezren vártak műtétre, a pandémia negyedik hulláma tovább torzította a várólistákat – írja a VG. 

Jelenleg a legtöbben, 17 ezren szürkehályog-műtét miatt állnak sorba, térdprotézisre 9 ezren, csípőprotézisre 7600-an,  de laparoszkópos epekőműtétre is több mint ezren várakoznak.  A pandémia előtt Magyarországon 25-28 ezer beteg volt jellemzően a várólistákon. A NEAK azt közölte a VG-vel, a világjárvány miatt minden országban, így Magyarországon is jelentős feladatot jelent a tervezett műtétek halasztása miatt létrejött helyzet megoldása. Kiemelték: két év alatt, 2021-ben és 2022-ben, több mint 22 milliárd forint jut a várólisták csökkentésére.

Jelenleg 34-féle ellátástípusnál van várólista, előjegyzési listát pedig 30 ellátásnál alkalmaznak. A kettő között az a különbség, hogy utóbbira azok a betegek kerülnek, akiket vagy saját kérésükre nem operálnak meg a lehető legkorábbi időpontban, vagy mert éppen nincsenek műthető állapotban.

Forrás: vg.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com