Ausztria bevezette a 2G szabályt: csak oltottak és gyógyultak mehetnek étterembe, szállodába

0

Ausztriában hétfőtől szövetségi szinten egységesen, újabb járványügyi szigorítások léptek életbe – számol be blogján Kovács Balázs turisztikai szakértő. 

Az osztrák kormány tagjainak és a tartományok elöljáróinak november 5-ei találkozóját követően bejelentésre került, hogy a vendéglátóhelyekre és szállodákba való belépéshez, a  25 főnél nagyobb összejöveteleken való részvételhez, továbbá a közeli testi kontaktust igénylő szolgáltatások igénybevételéhez november 8-tól az úgynevezett 2G szabály szükséges.

Ennek értelmében már csak oltási igazolással, vagy az elmúlt fél évben a betegségből kigyógyult státuszt igazoló védettségi igazolvánnyal – a „zöld passzussal” – lehet belépni. Újdonság, hogy a második emlékeztető oltást követő 9 hónap elteltével érvényét veszti az oltási igazolás, így kívánják ösztönözni a harmadik, ismétlő oltás felvételét. Alexander Schallenberg osztrák kancellár szerint a kórházi intenzív kapacitások leterheltségének rendkívül dinamikus ütemben való növekedése, valamint a karácsonyi ünnepek és a téli turisztikai szezon megmentése indokolja az  újabb szigort.

Az „oltatlanok gyeplőjét még szorosabbra kell fognunk” – foglalta össze az korlátozások mozgatórugóját a kancellár. Ausztriában az egészségügyi létesítmények, zárt terű kereskedelmi egységek mellett mostantól az egyéb közforgalmú helyeken is, mint könyvtárak, múzeumok – kötelező lesz az FFP2 maszk viselése.

„Megrohamozták” az ausztriai oltóközpontokat.

A frissen bejelentett kormányzati intézkedések következtében, – miszerint Ausztriában november 8-tól a koronavírus elleni oltással nem rendelkezők kiszorulnak a kulturális- és turisztikai szolgáltatásokból, továbbá nem vehetnek részt rendezvényeken, – jelentősen megugrott az osztrák lakosság oltakozási kedve.

Sajtóinformációk szerint egyes oltóközpontokban az elmúlt novemberi napokban a szeptemberi és októberi átlaghoz képest megötszöröződött az oltásukat felvevők száma. Csak az elmúlt szombaton 32 ezren vették fel az oltást, ennek harmada elsőkörös volt. Ausztriában jelenleg a lakosság 63 százaléka számít immunizáltnak, amely az EU-s átlagtól elmarad, így nagy szükség van az intézkedések hatására elért „immunizációs löketre.”

Forrás:  good-deal.at 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com