Olaszországban kikötői blokádok és utcai tüntetések kísérték a védettségi kötelezettség bevezetését

0

Jelentősebb fennakadás nélkül zajlott a védettségi kötelezettség bevezetése Olaszországban a péntek reggeli munkába álláskor, a kormány szigorító intézkedését azonban a kikötőmunkások blokádjai és az oltásellenesek utcai demonstrációi kísérik.

A kormány közlése szerint a római minisztériumokban gyorsan és problémamentesen zajlott a belépő dolgozók védettségi ellenőrzése. Valójában a közhivatalnokok továbbra is turnusokban dolgoznak, így egyszerre kevesen álltak munkába a reggeli kezdéskor.

Több közintézményben már digitális leolvasó rendszer lépett életbe, a munkahelyek többségében azonban egy erre kijelölt felelős olvassa le egyenként a védettségi igazoláson szereplő kódot. Az igazolás, amelyet olaszul Green Pass-nak hívnak, nem más mint az Európai Unió összes országában használt, úgynevezett Covid-igazolás, amelyet akárki letölthet vagy kinyomtathat magának.

A római bankfiókok megnyitásakor a dolgozók sorban álltak, mivel egyenként ellenőrizték az igazolásukat. Az ügyfelek számára nem kötelező a védettség felmutatása. A kora délutáni órákig jelentősebb fennakadás nélkül zajlott a kötelező védettségi igazolás bevezetése. Az országutak forgalma nem bénult meg, a kikötőkben azonban óráról órára nőtt a tiltakozók száma.

A trieszti kikötőben már kora reggel mintegy ezren demonstráltak a bejárat előtti téren, majd sztrájkot hirdettek meg. A tiltakozók száma néhány óra elteltével majdnem négyezerre emelkedett a különböző oltásellenes szakmai kategóriák képviselőinek csatlakozásával. A kikötői munkások vezetője, Stefano Puzzer úgy nyilatkozott: a szabad választás jogát védik a munkavégzést korlátozó rendelkezéssel szemben. A tüntetők átengedték azokat, akik munkába akartak állni, a kikötőbe behajtani nem tudó kamionok azonban nem vették fel az árut. A több mint kilencszáz trieszti kikötőmunkásból majdnem négyszáznak nincsen védettsége, vagy kelet-európaiak és ázsiaiak, akiknek orosz vagy kínai oltóanyaggal történt oltakozását az olasz egészségügyi hatóságok nem fogadják el. A genovai kikötőben a blokád miatt akadozik az utasszállító hajók forgalma is.

Róma több pontján a védettségi igazolás- és oltásellenes demonstrálók elállták az utcákat, de a munkába igyekvők gyakori haragja és a hatóságok fellépése felszámolta a blokádokat. Milánóban a tüntetők a munkához való jogot éltették, Firenzében oltásellenes egyetemisták tüntettek, Udine városközpontjában mintegy kétezren vonultak fel azt kiabálva, hogy a beoltottaknak és az oltás nélkülieknek össze kell fogniuk a szabadságért. Torinóban a Fiat-autógyár előtt tüntettek a dolgozók, Trentinóban kétszáz buszvezető nem állt munkába, mivel nincs beoltva. Fizetés nélküli szabadságra küldték őket az október 15-én életbe lépett szabályok értelmében.

Az oltásellenes mozgalmak a római Circus Maximus mezején adtak egymásnak találkozót péntek délután.
Matteo Salvini, a Liga kormánypárt vezetője kijelentette: Olaszország az egyedüli az Európai Unióban, ahol a védettséget kötelezővé tették. Túlzásnak találta a Mario Draghi kormányfő által szorgalmazott szigort, emlékeztetve a kedvező olasz járványmutatókra. Elemzők megjegyezték, hogy a kormányrendelet a védettségi igazolással gyakorlatilag kötelezővé tette az új típusú koronavírussal szembeni oltást.

A védettségi igazolás, amely legalább egy felvett oltást, a munkavégzés idején érvényes negatív tesztet, vagy a betegségből történt felgyógyulást bizonyítja, 23 millió dolgozót érint. Nincs pontos adat arról, közülük hányan nincsenek még egyetlen adaggal sem beoltva. A 12 év feletti oltás nélküliek számát – a betegség vagy más súlyos indok miatt olthatatlanokat nem kalkulálva – nyolc és fél millióra teszik, és többségük 30 és 60 év közötti, tehát aktív munkavállalónak számít. Több mint hatmillió mikro-vállalkozás működik, ahol nehezebb az ellenőrzés.

A Róma belvárosában dolgozó egyik körömszalon harmincéves tulajdonosa az MTI-nek elmondta, hogy fél az oltástól, ezért inkább minden második nap teszteli magát, alkalmanként 15 eurót fizetve a gyógyszertárban elvégzett antigén gyorstesztért. Szájmaszkban és plexifal mögött dolgozik. Munkatársnőjét beoltották, a szalon takarítónője viszont szintén oltásellenes.

A legnagyobb olasz szakszervezet, a több mint ötmillió tagot számláló CGIL szombatra megmozdulást hirdetett Rómában az egy héttel korábbi támadás ellen tiltakozva, amikor is az oltásellenesekhez csatlakozott radikális tüntetők megtámadták a CGIL székházát. Számos kisebb érdekképviselet azonban nem támogatja a CGIL-t, amely igent mondott a kormány korlátozó intézkedésére.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com