Ausztriában a járvány erősödésével az oltással nem rendelkezőkre kijárási korlátozás vár

0

Az oltatlanokra nehéz idők jönnek Ausztriában: a beoltottak és gyógyultak ugyanakkor mentesülnek az újabb szigorú szabályok alól – derül ki Kovács Balázs Ausztriában élő magyar turisztikai szakértő írásából. 

Alexander Schallenberg, osztrák kancellár pénteken (okt. 22.) a járványhelyzetet illetően tanácskozott Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszterrel valamint a tartományok vezetőivel. Ausztriában bőven rendelkezésre áll a megfelelő oltóanyag, amelynek felvételét folyamatosan sürgeti a kancellár

„Szükségtelenül botladozunk egy újabb járványhullám felé, amely azonban már oltatlanok járványa lesz. A következő hónapok számukra igen nehezek lesznek” – vetítette előre a kancellár tanácskozást követően.

Péntek este ülésezett a kormány, majd bejelentésre is kerültek a frissen meghozott döntések. Ennek értelmében, amennyiben Ausztriában szövetségi szinten a kórházakban található intenzív ágyak leterheltsége eléri a 25 százalékos szintet (500 ágy), onnantól az éttermekbe, szállodákba, kulturális- és sportrendezvényekre a belépéshez már csak az oltási- és gyógyultsági igazolást fogadják el, a teszteket már nem.

Ha a járvány tovább erősödne, s az intenzív ágyak kapacitás-kihasználtsága elérné a 30 százalékot (600 ágy), újabb korlátozás következik, amely ugyancsak az oltatlanokat érinti. E kritikus szint elérése után az oltással nem rendelkezők már csak nagyon kivételes esetben hagyhatnák el lakóhelyüket: számukra kijárási korlátozás lép életbe. Jelenleg Ausztriában 220 intenzív ágy „foglalt”, amely az összes kapacitás 11 százaléka.

Az intézkedések alól kivételt képeznek az egészségügyi okból nem oltható személyek, illetve a 12 év alatti gyermekek. Ugyancsak bejelentésre került: az 5 és 12 év közötti korosztály számára novembertől várható a koronavírus elleni oltások hatósági engedélyezése.

Schallenberg kancellár a döntések ismertetésekor hangsúlyozta, hogy az oltottak és gyógyultak számára a jövőben kizárt, hogy kijárási korlátozás rájuk is vonatkozzon a jövőben. A járvány megfékezése érdekében azonban az „oltatlanok vállára hatalmas felelősség nehezedik.”

Ausztriában szeptember közepétől a kórházi intenzív kapacitások leterheltségéhez kötik a járványügyi intézkedések fokozatait. A most bejelentett intézkedéscsomag további két lépcsővel, immáron 5 fokozatúra bővítette az eljárásrendet. A bejelentett döntésekről a végrehajtási rendeleteket a szövetségi egészségügyi minisztérium dolgozza ki a napokban.

Forrás: Good Deal

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com