Koleszterinszint-csökkentő injekciót vezet be a brit egészségügyi szolgálat

0

Számos orvos és szakértő szerint az injekció fordulópontot hozhat a koleszterin szabályozásában: az Imperial College London egyik világméretű klinikai vizsgálatában beadása után két héttel a felére csökkentette a „rossz” koleszterin szintjét, és fél évig a megfelelő szinten tartotta – írja a Qubit. 

A világon elsőként koleszterinszint-csökkentő injekciót vezet be a brit egészségügyi szolgálat (NHS England), és azt remélik, hogy ezzel mintegy 55 ezer szívinfarktust és agyvérzést előzhetnek meg a következő tíz évben, ami enélkül 30 ezer ember életébe kerülhetne – derül ki a szervezet közleményéből.

A tudományos nevén inclisirannak, a kereskedelmi forgalomban Leqviónak nevezett gyógyszert évente kétszer beadott injekció formájában az NHS háromszázezer páciense kaphatja meg a következő három évben. A betegek az egyéb koleszterinszint-csökkentő szerek, például a sztatinok szedése mellé a világon elsőként választhatják az injekciót is az érelmeszesedés legfontosabb rizikófaktorának számító koleszterin kontroll alatt tartására.

A brit közegészségügyi szolgálat a Novartissal egyezett meg a gyógyszer széles körű forgalmazásról. Arról nem tettek közzé információt, hogy a svájci cég mennyi kedvezményt adott az eredetileg évente 4000 fontba, vagyis körülbelül 1,6 millió forintba kerülő, innovatív technológiát bevető injekcióra.

Forrás: Quibit

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com