Jogszabályváltozások elé néznek a magyarországi fürdők

0

Jogszabályváltozások elé néznek a magyarországi fürdők, gyógyfürdők – derült ki egyértelműen a Magyar Fürdőszövetség közgyűlésének első napján, Harkányban, a Thermal Hotelben.

Juhász Szabolcs, az MTÜ turizmusszakmai igazgatója elmondta, hogy a kulturális szolgáltatásokkal, valamint a sport- és szabadidős tevékenységekkel együtt – a fürdőknek is be kell jelentkezniük az NTAK-ba.

A Turizmus.com tudosítása.

Róka Eszter, a Nemzeti Népegészségügyi Központ biológus munkatársa prezentációjában a fürdők üzemeltetését szabályozó rendelet megújításáról beszélt részletesen. Elmondta többek között, hogy az 1996 óta szinte változatlan jogszabály sok esetben már nem alkalmazható, így például csak a fürdőmedencékről rendelkezik, miközben az élet ezt már meghaladta,ezért a készülő rendelet fürdési célú létesítményekről ír majd, beleértve azokat is, amelyek még meg sem születtek.

Az NNK munkatársa kiemelte, hogy az EMMI miniszteri rendeletként induló új jogszabály már egészen biztosan magasabb szinten, kormányrendeletként kerül majd kihirdetésre. Ugyanígy lényeges változás lesz, hogy a rendelet kitér majd a nem elsődlegesen fürdési célú létesítményekre is, így például a szállodák wellnessrészlegeire.

Lényeges újdonság lesz, hogy a gyógyvizes medencék esetén, bizonyos feltételek mellett megengedik majd a vízforgató berendezések használatát. Ez utóbbi témában Kovacsics Imre kérte, hogy az NNK álljon ki a töltő-ürítő rendszer megtartása mellett, mert csak így őrizheti meg a magyar gyógyvízkincs nemzetközi versenyelőnyét.

Róka Eszter többek között felhozta még példának azt az újdonságot is, hogy a kormányrendelet a medencék befogadóképességének háromszorosában maximálja majd a fürdőlétesítmények megengedett kapacitását. De szabályozzák majd a csak erre a célra készült, illetve használt, s megfelelően tisztítható fürdőruha fogalmát is, hogy ne lehessen utcai pólókban, vagy éppen cápadresszben a medencékbe menni.

Forrás: turizmus.com

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com