Lezárult a Pécsi Tudományegyetem vezetésével zajlott gyógyszerfejlesztési projekt

0

A Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében biztosított vissza nem térítendő, 1,275 milliárd forintos európai uniós támogatással a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara és Általános Orvostudományi Kara, valamint a Pannon Egyetem Mérnöki Kara új szintetikus kismolekulák tervezését és vizsgálatát tűzte ki célul 2017. februárban.

A cél új gyógyszer-célpontok azonosítása, a gyógyszerjelölt szintetikus és természetes vegyületek biológiai, fizikai és kémiai vizsgálata, kifejlesztése volt jelenleg nem gyógyítható mitokondriális betegségekre.

A mitokondrium károsodása az eredeti okoktól függetlenül beindíthat egy olyan folyamatot, mely a sejt elpusztulásához és a beteg halálához vezet. Kollár László professzor, a projekt szakmai vezetője elmondta: „Mivel jelenleg kevés gyógyszer áll rendelkezésre a mitokondriális betegségek gyógyítására, a molekuláris célpontok molekuláris biológia, genomika segítségével történő azonosítása után a szintetikus kémia nagyhatékonyságú eszközeinek felhasználásával új vegyületek születtek a kutatás eredményeként. A hosszú távú cél a legígéretesebb származékok preklinikai és humán klinikai vizsgálata.

Az eddig elért eredmények alapján komoly esély mutatkozik arra, hogy az új származékok, valamint a természetes vegyületek széleskörű vizsgálatát követően olyan gyógyszerek fejlesztésére kerülhessen sor, melyek hatékonynak bizonyulnak az említett halálos betegségek ellen.”

– hangsúlyozta a professzor.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com