Az elhízás hatására csökkenhet az agyi szürkeállomány

0

Az elhízás bizonyos típusaiban csökkenhet az agyi szürkeállomány mennyisége, melynek nyomán emelkedett a demencia és stroke kockázata. A kognitív állapot között most feltárt összefüggéseinek ismeretében az eddiginél is nagyobb erőfeszítéseket kell tenni a túlsúly és elhízás ellen – írja az otszonline.hu. 

A University of South Australia kutatói a Neurobiology of Aging című lapban számoltak be arról, hogy összefüggést találtak a testzsír mennyisége, illetve a demencia vagy stroke emelkedett rizikója között. Pontosabban ez azt jelenti, hogy a testzsír bizonyos típusainak felszaporodása nyomán csökken a szürkeállomány mennyisége, ennek következtében pedig romlanak a kognitív képességek.

„Azt találtuk, hogy erősebben elhízott egyéneknél – különösen akkor, ha az obezitás metabolikus szempontból előnytelenebb formája áll fenn náluk – jóval kevesebb az agyi szürkeállomány mennyisége, ami az agyi képességek hanyatlásában is megmutatkozhat” – fogalmaznak a közlemény szerzői.

Ennek pedig azért van kritikus jelentősége, mert a szürkeállomány idegsejtekben, gliasejtekben és kapillárisokban gazdag agyi terület, melynek károsodása régiótól függően sokféle funkciót érinthet, többek között a tanulást, a memóriát, a kognitív képességeket, a figyelmet és az izomműködés kontrollját. Obezitás mellett a szürkeállományban hasonló elváltozásokat észleltek, mint időskori agyi atrófiában vagy Alzheimer típusú demenciában.

Teljes tartalom

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com