A kórházi ápolásra szoruló COVID-19 betegek idegrendszeri komplikációi

0

A nemzetközi tanulmányok szerint a COVID-19-cel kórházba kerülők több, mint 80%-ánál alakulnak ki idegrendszeri komplikációk, és az ilyen betegek nagyobb eséllyel halnak meg, mint a neurológiai bántalmakban nem szenvedők – írja az OTSZ Online. 

Az idegrendszeri működészavarokat tanulmányozó nemzetközi konzorcium (Global Consortium Study of Neurologic Dysfunction in COVID-19, GCS-NeuroCOVID) adatai szerint a kórházi ápolásra szoruló COVID-19 betegek 82%-ánál figyelhetőek meg neurológiai rendellenességek, és e betegek halálozásának kockázata 6-szorosa az idegrendszeri szövődményekkel nem rendelkező betegekének.

Bár nem tudjuk, hogy ezek a neurológiai szövődmények közvetlenül vezetnek-e betegek elhalálozásához, az bizonyos, hogy az idegrendszeri mellékhatásokkal küzdő COVID -19 fertőzöttek nagyobb valószínűséggel halnak meg kórházi tartózkodásuk idején – nyilatkozta a vizsgálat vezetője  Sherry Chou (University of Pittsburgh School of Medicine, Pittsburgh, Pennsylvania). A kihívás a tudósok és klinikusok számára, hogy módot találjanak ennek megakadályozására.

Shaheen E. Lakhan neurológus szerint (Newton, Massachusetts) a COVID-19 valódi agyi betegség. Ez a vizsgálat nem csak a COVID-19 betegség súlyos agyi manifesztációinak meglepően nagy arányára hívja fel a figyelmet, de arra is, hogy ezek a betegek nagyobb valószínűséggel szorulnak intenzív kórházi ápolásra és halnak meg. A SARS-CoV-2 fertőzötteknél tehát különös gonddal kell keresni az idegrendszeri involváltságot, és amennyiben ilyen jelen van, azonnal agresszív kezelést kell indítani, fontolóra kell venni a korai hospitalizációt és akár ambulánsan, akár kórházi körülmények között gyakoribb és intenzívebb klinikai monitorozásra van szükség.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com