Magyar Orvosi Kamara – Transzparenciával a járvány leküzdéséért

0

A Magyar Orvosi Kamara kéri a döntéshozókat, hogy a járványügyi védekezés adatainak a szakmával való fenti megosztása mellett tegyék minél szélesebb körben lehetővé a média számára a kórházakból, járványügyi ellátó helyekről való reális tudósítást, az egészségügyi dolgozók számára a szabad megnyilvánulást. Ugyanakkor kérjük a média és az egészségügy dolgozóit, hogy a lehetőséggel felelősen élve, objektíven mutassák be a járványügyi védekezés nehézségeit, buktatóit, valamint sikereit és magasztos pillanatait egyaránt.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége továbbra is aggodalommal figyelve a járványügyi adatok alakulását, fontosnak tartja deklarálni a következőket:

  • A világban jelenleg egy COVID-19 vírus okozta pandémia zajlik, eddig százmilliós nagyságrendű megbetegedést és sokmillió halálozást okozva.
  • A járvány egy természeti csapás, katasztrófa.
  • Mint ilyen, mindenütt a világon hatalmas gondokat okoz, komoly kihívás elé állítja a társadalmi és különösen az egészségügyi rendszereket.
  • A megbetegedésre hatékony terápia, a járvány kezelésére minden szempontból tökéletes, kipróbált stratégia egyelőre nincs – tökéletes megoldás nem is lesz.
  • A járvány korábbi hullámai során fejlett és színvonalas egészségüggyel rendelkező országok, területek (többek közt Lombardia, New York városa és állama, Nagy-Britannia több területe) kerültek nagyon nehéz helyzetbe, „térdeltek le”, kértek és kaptak külső segítséget.

A jelenlegi, harmadik hullám nagyon súlyos veszteségekkel jár hazánkban, továbbra is napi többszázas halálozást, sokezer új megbetegedést okozva, és így hatalmas kihívás, megpróbáltatás elé állítva már a járvány előtt is megújulásra, komoly átalakításra szoruló egészségügyi rendszerünket.

Az egészségügyi dolgozók naponta hatalmas harcot vívnak honfitársaink életéért, erejüket megfeszítve igyekeznek ellátni a folyamatosan érkező újabb és újabb betegeket.

Mi pedig – minden politikai szándéktól mentesen – szeretnénk, ha küzdelmük és annak körülményei láthatóvá, publikussá válnának, arról ők maguk és a média szabadon beszámolhatna, közvetítene, a következő okokból:

  • mert a baj objektív nagyságát, valós képeit látva az egyéni felelősségvállalás, a járványügyi védekezés személyes része – így a távolságtartás, maszkviselés, higiénés szabályok betartása – felerősödnének, ezáltal az új megbetegedések száma és velük az egészségügyre nehezedő hatalmas nyomás csökkennének,
  • mert a küzdelmet és annak körülményeit látva a járványügyi védekezéssel, az egészségügyi ellátással kapcsolatos irreális elvárások megváltozhatnának,
  • mert a járványt tagadó, oltásszkeptikus hangok elhalkulnának, az oltást felvenni szándékozók jelenleg még a célhoz képest alacsony száma – nemzetközi példákra alapozva – jelentősen megnőne, lehetővé téve, meggyorsítva így a nyájimmunitás vakcináció általi elérését,
  • mert az egészségügyi dolgozók megérdemlik, hogy hősiességük valóban látható legyen,
  • mert a járvány legyőzése érdekében az összefogás megerősödhetne.

A helyzet reális megítélése és a hatékony védekezési stratégia, az egyenletesebb terhelésmegosztás érdekében szükség lenne a COVID-19 betegség objektív adatainak, mérőszámainak területi bontás szerinti részletesebb publikálására is. Fontos lenne például a kórházban ápoltak, intenzív osztályon ellátottak és a lélegeztetőgépen lévők adatainál naponta közzé tenni az aznap ellátásba kerületek, valamint a gyógyulás és halál miatt az intézményi ellátásból kivontak számát. A publikálandó indikátorok körének meghatározásában a Magyar Orvosi Kamara szakértők bevonásával szívesen működik közre.

Közös felelősségünk, hogy legyőzzük a járványt, de ezt csak a nehézségeket elismerve, az esetleges hibákat felismerve és kijavítva, azokból tanulva, együttes erőfeszítéssel sikerülhet!

Budapest, 2021. április 6.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége

Forrás: Magyar Orvosi Kamara

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com