Nagy az igény a szájon át szedhető SARS-CoV2 ellenes szerek iránt

0

Jelenleg számos klinikai vizsgálat folyik a  COVID-19 kezelésére és a betegség megakadályozására alkalmas tabletta formájú szerekkel, és több kecsegtet azzal, hogy az év végére már várható egyesek forgalomba kerülése – írja az otszonline.hu.

Az FDA jelenleg csak egyetlen szert, a  remdesivirt (Veklury) engedélyezte COVID-19 kezelésére kórházban fekvő betegek számára, intravénás adagolással. A RedHill Biopharma orális adagolásra kifejlesztett szerei közül  van jelenleg kettő is már a klinikai vizsgálatok 3. fázisáb jutott: a súlyos  COVID-19 fertőzéssel kórházban fekvők kezelésre alkalmas opaganib (Yeliva), és az enyhébb fertőzéssel otthonukban lévők gyógyulását segítő upamostat (RHB-107).

Az opaganib (Yeliva) a fázis 2 vizsgálatok tanúsága szerint biztonságosan adható a kórházban fekvő, oxigénpótlásra szoruló betegek számára és a kezelési periódus végére jelentősen csökkentette a betegek oxigén igényét. A biztonságosságát és hatásosságát igazoló adatok decemberi benyújtását követően a cég most nagy erőkkel folytatja a nemzetközi fázis 2/3 vizsgálatokat. Ezt a vírusellenes és gyulladásellenes hatással rendelkező szert a remdesivir vagy dexamethason mellé adják.

Az upamostatot (RHB-107) jelenleg az Egyesült Államokban fázis 2/3 klinikai vizsgálatban tesztelik kórházi kezelést nem igénylő COVID-19 betegekben, és ennek eredményei az év második felében már rendelkezésre fognak állni. A szer egy új szerin proteáz inhibitor és feltételezések szerint az új vírusvariánsok ellen is hatékony lesz, mert a vírus sejtekbe jutásában részt vevő emberi sejtfaktorok működését gátolja.

A teljes tartalom az Orvostovábbképző Szemle Online oldalára kattintva olvasható.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com