Mit tudunk az új kínai CanSino vakcináról?

0

Magyarországon is engedélyt kapott a kínai CanSino vállalat Convidecia nevű egydózisú COVID-19 elleni oltóanyaga. Mit tudunk az új vakcináról? – teszi fel a kérdést az otszonline.hu. 

Amint azt gyártói közlésre hivatkozva először a Reuters, majd később a hazai hírforrások is jelentették, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) március 22-én két újabb keleti koronavírus-vakcina importját engedélyezte. Cikkünkben a kínai CanSino Biologics vakcináját ismertetjük olvasóinkkal egy kicsit részletesebben – írja a lap.

A CanSino Biologics oltóanyaga, a Convidecia egydózisú, adenovírus vektor vakcina, mely leginkább a Johnson&Johnson Ad26.COV2.S-re hasonlít. Genetikailag módosított adenovírust tartalmaz, mely a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjét kódoló genetikai információt visz be az emberi sejtekbe, ami az immunrendszert antitestek termelésére serkenti. Nagy előnye, hogy csak normál hűtést igényel (2-8°C közötti hőmérsékleten eltartható), és egyszeri adag beadása szükséges, így különösen kedvező opció lehet szegényebb, kezdetlegesebb infrastruktúrával rendelkező országok számára.

Az oltóanyag árának meghatározásában a CanSino rétegzett megközelítést alkalmaz (tiered pricing), azaz gazdagabb országok drágábban, szegényebbek pedig olcsóbban szerezhetik be, de az egyes kategóriákba sorolt országok egymással nem versenyezhetnek. A vállalat a gyártási kapacitások felskálázását követően évi 500 millió adag előállítására lesz képes, de a cég egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy 2021-ben hány adagot lesznek képesek legyártani.

Az oltóanyag fejlesztését a CanSino Biologics és a kínai Népi Felszabadító Hadsereg orvostudományi kutatóintézete, a Katonai Orvostudományi Akadémia közösen kezdte meg Vuhanban, a világjárvány epicentrumában. (A CanSino már korábban is dolgozott együtt a sereggel, ennek eredményeként készítették el 2017-ben engedélyezett Ebola-vírus elleni oltóanyagukat.) Kis túlzással a katonák még javában Vuhan lezárásával voltak elfoglalva, amikor a vakcina fejlesztése megkezdődött.

Teljes tartalom ide kattintva olvasható.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com