Elkészült a Post Covid-19 szindróma szakmai protokollja

0

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának koordinálásával elkészült a Post Covid-19 szindróma szakmai protokollja. A protokoll több ország jó gyakorlatait veszi alapul, a magyarországi viszonyokhoz adaptált formában –jelentett be legújabb videójában Prof. Dr. Kásler Miklós.

Az emberi erőforrások minisztere elmondta, hogy az Országos intézetek több neves szakemberének bevonásával elkészített kezelésrend komoly segítséget jelent mind a betegek, mind az orvosok számára.

A protokoll elkészítésére azért volt szükség, mert a jelenlegi megbetegedések után közel 40%-ban jelentkeznek panaszok és tünetek – mondta a miniszter. Hozzátette: részben légzőszervi, részben keringési elégtelenség maradhat vissza, gyakori a fejfájás, végtagfájdalom, fáradtságérzet és a lelki problémák.

A miniszter a videóban hangsúlyozta, hogy a protokoll hatékony segítséget nyújt a kórházi orvosok számára, közérthető módon segíti a kórházak dolgozóit a fertőző betegek ellátására való felkészülésében és gyakorlatában. Bemutatja, hogy mit kell tenni a fertőzésre gyanús személyeknek, ha megbetegedés tüneteit észlelik magukon, és hova fordulhatnak az egészségügyi ellátórendszeren belül – mutatott rá a tárcavezető.

A protokollal kapcsolatban kiemelte, hogy magába foglalja a prognózis és kezelés alapelveit, kitér a képalkotó vizsgálatok alkalmazására a mintavételi eljárásokra, valamint a laboratóriumi vizsgálatra kijelölt intézmények elérhetőségére is. A nemzetközi ajánlások figyelembevételével bemutatja többek között az egyéni védőeszközök alkalmazásának helyes gyakorlatát, az egészségügyi személyzet, betegekkel való közvetlen érintkezésének szabályait – közölte.

A eljárásrend jövőjével kapcsolatban elmondta: a Minisztérium Post Covid-19 ambulancia felállítását tervezi az Országos intézetekben, az egyetemek klinikai központjaiban és a megyei kórházakban. A járvány csökkenése majd megszűnése idején lesz lehetőség arra is, hogy Post Covid rehabilitációs osztályokat is kialakítsunk – zárta üzenetét a miniszter.

Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com