Zsibbadás, érzékvesztés kézben és karokban – ENG, EMG vizsgálat az alagút szindróma pontos diagnosztizálásához

0

Az alagútszindróma egy betegség, melynek tünetei az idegek nyomásának következtében jelennek meg. Ez lehet zsibbadás, érzéskiesés, fájdalom, izomgyengeség és akár izomsorvadás is.

Magát a betegséget egy ideg megnyomódása okozza. Az inak között futó ereket és idegeket a carpalis alagútban keletkezett gyulladás, duzzanat nyomni kezdi, melynek következtében megjelennek a zsibbadással és fájdalommal járó tünetetek.

Egészségügyi problémák, mint cukorbetegség, elhízás, sérülések is hozzájárulhatnak a tünetek kialakulásához, de az egyes foglalkozások is elősegíthetik a csukló vagy könyök idegeinek károsodását.

A betegség megfelelő fájdalomterápiával kezelhető, elmúlik a zsibbadás és az érzéketlenség, bizonyos esetekben műtét lehet a megoldás.

Az ENG és EMG vizsgálatoknak jelentősége az alagút szindróma diagnosztikájában

 

Az ENG- és EMG-vizsgálatok napjainkban már elengedhetetlenek az egyes ideg- és izombetegségek megállapításában, mivel a vizsgálatok során az orvos pontosan meg tudja határozni, hogy mely területet és milyen mértékben érinti az idegsérülés. Az elektroneurográfia és elektromiográfia az alagút szindrómák igazolására ajánlott vizsgálati módszer, melynek segítségével mérhető a perifériás idegek ingerület átviteli sebessége, így megtudhatjuk, hogy a végtagban milyen magasságban károsodott az ideg.

A Praxis Dr. Zénó Kaposvár Magánklinikán elérhető az ENG és EMG Diagnosztika.

Szakorvosunk: Dr. Szőts Mónika PhD., ideggyógyász, neuroszonológus, klinikai neurofiziológus.

Időpontot foglalhat online vagy hívja a klinika +36-20/244-2936-os telefonszámát.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com