SARS-CoV-2 vírus tünetmentes fertőződésének problémája

0

Egy szisztematikus elemzés bizonyította, amit a klinikusok már korábban is feltételeztek: a SARS-CoV-2 vírussal fertőzött betegek legalább egy harmadánál soha nem jelentkeznek tünetek – írja az otszonline.hu. 

Tünetmentes vs soha tünettel nem járó

A „tünetmentes” kifejezés félrevezető lehet, mivel olyan személyek is lehetnek ezek között a személyek között, akiknél a fertőzés jelei (tünetei) csak később jelennek meg, őket „preszimptomás” betegcsoportként definiálják, és már kezdetben is úgy gondolták, hogy ők valószínűleg kis hányadát teszik ki a tünetmentes fertőzötteknek. A hosszú követésen alapuló, u.n. longitudinális vizsgálatok be bizonyítékai szerint a tünetmentes személyek kb. háromnegyede később is tünetmentes marad, így a „preszimptómások” a tünetmentes fertőzöttek mintegy negyedét tehetik ki. Az adatok csak közelítő pontosságúak mivel a felmérések heterogén jellege miatt, nem végeztek az adatokból meta-analízist.

Otthon végzendő tesztek?

A szerzők szerint a SARS-CoV-2 fertőzés tünetmentes prevalenciájának ismeretében a COVID-19 ellenőrzés stratégiáját meg kell változtatni azért, hogy megakadályozzuk a tüneteket megelőző, vagy teljesen tünetmentes állapotban lévő emberekről való átterjedést. Javasolják, hogy széles körben tegyék elérhetővé a  gyors, olcsó otthoni elvégezhető próbákat, és ezek ismételt használatára kérjék a lakosságot, hogy felismerhetők és izolálhatóak legyenek a tünetmentes vírushordozók a pandémia további terjedésének lassítása és az egészségügy tehermentesítése érdekében.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com