Kardiológia és járvány – Kétharmadával esett vissza a kivizsgálások és kezelések száma

0

A szívbetegségekre vonatkozó kivizsgálások és kezelések száma csaknem kétharmadával esett vissza 2020 tavaszán az egy évvel korábbiakhoz képest – áll egy januárban publikált tanulmányban. A jelentős csökkenésért a koronavírusjárvány egészségügyi ellátórendszerre gyakorolt hatása tehető felelőssé – írja a Házipatika.

Egészen pontosan 64 százalékkal kevesebb kardiológiai vizsgálatot végeztek 2020 márciusa és áprilisa között az 2019-es év azonos időszakához képest. A hirtelen bekövetkezett, jelentős visszaesés az összes régió egészségügyi ellátórendszerében megfigyelhető – derült ki a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) által végzett felmérésből. A világjárvány első hulláma miatt 718 ezer kardiológiai kivizsgálás maradt el a megfigyelt két hónap alatt – írják a tanulmány szerzői.

A felmérésben különböző kardiológiai vizsgálatok gyakoriságát figyelték meg, például az szívultrahang-vizsgálatét, az angiográfiáét és a terheléses EKG-ét. A kutatók szerint a csökkenés nem csupán az ellátórendszerekhez való nehéz hozzáférés miatt következett be.

Magyar Kardiológusok Társasága arra kéri a szívbetegeket, hogy tartsák a kapcsolatot a kezelőorvosukkal online vagy telefonon, használják ki ehhez a modern kommunikációs eszközök adta lehetőségeket, ha szükséges, kérjenek technikai segítséget a fiatalabb családtagoktól.

Ha rosszabbodikaz állapotuk, ne habozzanak segítséget kérni vagy mentőt hívni, ne tartsanak attól, hogy a kórházban megfertőződhetnek – a hazai egészségügyi dolgozók túlnyomó többsége már megkapta a védőoltását. A krónikus betegek oltása is elkezdődött, akiket behívnak, azok vegyék fel az ingyenes védőoltást, ezzel is csökkentve a megfertőződés és a súlyos betegség kialakulásának kockázatát.

A teljes tartalom a hazipatika.com oldalán olvasható.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com