Felduzzadtak a kórházi várólisták a Covid miatt

0

Öt-tízszeresére nőtt a várakozási idő a tervezett műtéteknél, miután három hónapja csak sürgős operációkat végezhetnek az intézményekben. Az egynapos sebészeti beavatkozások többsége ugyan most újraindulhat, de sokan így is csak hónapok múlva kerülnek majd sorra – írja a novekedes.hu.

Pontosan három hónapja, november 10. óta csak sürgős operációkat, illetve olyan beavatkozásokat lehet végezni a magyar kórházakban, amelyek halasztása súlyos, maradandó károsodással járna. A döntést azután hozta meg az emberi erőforrások minisztere, hogy a járvány második hullámában egyre többen betegedtek meg és szorultak kórházi ellátásra, ezért az összes szabaddá tehető kórházi kapacitást a Covid-betegek számára tartalékolták.

A járvány kirobbanása óta ez már a második olyan időszak, amikor felfüggesztették a halasztható műtéteket. Tavaly március 16-tól egyszer már kiadták az utasítást, hogy egészségügyi ellátás csak sürgős szükség miatt végezhető. Aztán a járványhelyzet kedvező alakulásával május 4-től fokozatosan enyhítettek a szigoron, és június 18-tól lehetővé vált, hogy mindenkit ellássanak. Az enyhítés időszakában azonban, amely ráadásul egybeesett a nyári szabadságolásokkal, nem tudtak megoperálni mindenkit, akinek addig elmaradt a műtétje.

A várólistás beavatkozások gyakorlatilag teljesen leálltak, hiába igyekeztek ezeket felpörgetni a kórházak. Nem csoda, hogy a november óta tartó újabb zárlat nyomán rendkívüli módon felduzzadtak a várólisták.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólista adatbázisa szerint a várakozók száma és ezzel a várakozási idő is rendkívüli módon megnőtt mostanra.

A teljes tartalom a novekedes.hu oldalán olvasható.

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com