Százezerből egy embernél váltott ki heves allergiás reakciót a BioNTech/Pfizer-oltóanyag

0

Százezerből egy embernél váltott ki heves allergiás reakciókat a BioNTech és a Pfizer cégek koronavírus elleni oltóanyaga az Egyesült Államokban – számoltak be szerdán amerikai egészségügyi szakemberek, hangsúlyozva, hogy az immunizáció előnyei jelentős túlsúlyban vannak.

Az adatok az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és -megelőzési Központjától (CDC) származnak, amely 21 esetben dokumentált anafilaxiás sokkot 1 millió 893 ezer 360 oltás beadását követően a december 14. és 23. közötti időszakban – olvasható a Medicalxpress című orvostudományi hírportálon.

„Ez azt jelenti, hogy átlagosan 11,1 anafilaxiás eset jut egymillió dózisra” – mondta Nancy Messonnier, a CDC vezető beosztású munkatársa, hozzátéve, hogy az influenzaoltások esetében ez az arány nagyjából 1,3, vagyis ennek a vakcinának az esetében az anafilaxiás esetek aránya csaknem tízszer magasabb.

Messonnier ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a BioNTech/Pfizer-oltóanyagra adott túlérzékenységi reakció előfordulása még így is „rendkívül ritka” és az emberek legfőbb érdeke, hogy beoltassák magukat, tekintettel arra, hogy a Covid-19 és annak szövődményei sokkal nagyobb veszélyt jelentenek az egészségükre.

Az oltóanyagra rosszul reagáló 21 ember átlagéletkora 40 év volt. Tizenkilenc esetben nőknél jelentkezett heves allergiás reakció. A tünetek – köztük bőrkiütés, nyelvdagadás, nehéz légzés és rekedtség – átlagosan a beoltást követően 13 perccel jelentkeztek. Az anafilaxiás sokkot kapott emberek közül senki nem halt meg.

Messonnier szerint a szakemberek már vizsgálják, hogy az oltóanyag mely összetevője válthatta ki az allergiás reakciót. Az egyik lehetséges anyag a polietilén-glikol (PEG), amelyet soha ezelőtt nem használtak még engedélyezett vakcinában, ám amely megtalálható olyan hétköznapi termékekben, mint a samponok és fogkrémek.

Mind a Pfizer, mind a Moderna amerikai gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinájában van PEG molekula.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com