Egyre többen szeretnék beoltatni magukat

0

Egyre többen szeretnék beoltatni magukat – közölte a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Jelenleg vizsgálják, hogy a 18 éven aluliaknál mennyire hatékony a koronavírus elleni védőoltás, de még eltarthat egy ideig, amíg eredmény születik – mondta Szlávik János.

Közölte, hogy a vakcinát gyorsan fejlesztették ki, ezért nem volt idő például arra, hogy a gyerekeknél megvizsgálják az oltás hatékonyságát. Bár már tartanak az erre irányuló vizsgálatok, csak a következő hónapokban, években születhet döntés arról, mi lesz a gyerekek oltásával – tette hozzá.

Kiemelte, hogy a gyerekeknél ritkán okoz a koronavírus súlyos megbetegedést, de előfordul, ezért a teljes immunitáshoz meg kell fontolni a gyermekek oltását is.

A főorvos beszélt arról is: az emberek egyre inkább szeretnék beoltatni magukat, és szerinte a következő időszakban emelkedik majd az oltási hajlandóság, ha a lakosság azt látja, hogy a már beoltottaknál nem lépnek fel súlyos mellékhatások.

Lassú az EU-s oltóanyag-szállítás

A vakcinabeszerzésekről Gulyás Gergely azt mondta: az EU-s oltóanyag-szállítás lassú, 100 ezer alatt van az unión keresztül Magyarországra érkező heti mennyiség, amivel körülbelül 30 hétig tartana 3 millió ember beoltása. A kormány ennél gyorsabban akarja maga mögött hagyni a lezárások korszakát, ehhez viszont máshonnan is kell vakcinát beszerezni – hangsúlyozta.

A kínai beszerzés lehetőségéről a miniszter elmondta: a Sinopharmmal gyakorlatilag meg is állapodtak, az első adag – ami akár egymillió is lehet – szállításának időpontja csak a magyar engedélyezés gyorsaságától függ.

Gulyás Gergely arról is beszélt, továbbra is a következetes magyar járványügyi intézkedések betartása a garanciája annak, hogy a koronavírus-járvány második hulláma lefelé tartson. Hangsúlyozta, a korlátozó intézkedések hatására ugyan Magyarországon visszaszorulóban van a járvány, ám ez nem európai jelenség, így a vírus behozatalának, terjedésének veszélye továbbra is fennáll.

A korlátozások enyhítésre két lehetőség van: vagy a járványgörbének kell továbbra is lefelé tartania, vagy az átoltottságot kell megfelelő mértékűre növelni – közölte a Miniszterelnökség vezetője.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com