Az Európai Parlament jóváhagyta a csapvíz minőségét szabályozó megállapodást

0

A Magyar Víziközmű Szövetség üdvözli az Európai Parlamentben jóváhagyott, a csapvíz minőségét szabályozó megállapodást, amelynek célja többek között az is, hogy a csapvízfogyasztás előtérbe helyezésével csökkenjen a palackos víz felhasználása, ezzel pedig a keletkező műanyaghulladék mennyisége és a vele járó környezetterhelés is – írja a maviz.org.

A Right2Water mozgalom indította el azt a kezdeményezést, amely során majdnem 2 millióan kérték a csapvíz minőségének javítását, valamint az ahhoz történő egyetemes hozzáférés biztosítását. A mozgalom nyomán több éves felülvizsgálati procedúra indult el az emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről szóló EU direktíva vonatkozásában. Ennek eredményeként látjuk a napokban megjelent, az Európai Parlamentben megszavazott szabályozást.

A direktíva előír új és egyes esetekben szigorított határértékekkel vizsgálandó paramétereket pl. ólom, legionella, klorát és biszfenol-A. Egyéb új paraméterek is megjelennek, például a mikroműanyagok, gyógyszermaradványok de ezek jelenleg csak irányértékekkel szerepelnek egy úgynevezett megfigyelési listán. Ezek reményeink szerint növelik a bizalmat és ösztönzik a lakosságot a nagyobb mértékű csapvízfogyasztásra.
A csapvíz biztonságosabbá tételéhez hozzájárul ezen felül, hogy a korábban csak ajánlott, kockázatalapú megközelítése kötelezővé válik. A kockázatértékelés elvégzése, az ellenőrzés és nyomon követés a vízkivételtől – a kezelésen – át a házi elosztórendszerekig terjed.

Most első alkalommal egységes minimális higiéniai követelményeket határoznak meg az ivóvízzel érintkező anyagokra. Ezenkívül új szabályozás lesz a vízveszteségek csökkentésére is.

Az irányelv egyik lényeges törekvése, hogy a csapvíz fogyasztása középületekben ingyenes legyen, és az éttermekben, valamint az egyéb vendéglátó helyeken ennek felszolgálásáért minimális díjat számolhassanak csak fel. Külön foglalkozik a direktíva a társadalom kiszolgáltatott csoportjaival is, számukra kiemelten fontosnak tartja a csapvízhez való hozzáférés lehetőségének biztosítását és ennek kommunikációját.

Mérésekkel alátámasztott és megerősített tény az, hogy a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz kiválóan megfelel az Európai Uniós előírásoknak és jogszabályoknak. A víziközmű szolgáltatók szigorú kritériumok alapján, napi szinten ellenőrzik az általuk szolgáltatott, hálózatba bocsátott ivóvizet és amint bármi problémát tapasztalnak, azonnal tudnak korrigálni és intézkedni! Nem véletlenül emlegetik a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszerként! Ezen felül folyamatosan kontrollálja a minőséget független Hatóság is.

A Magyar Víziközmű Szövetség szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a csapvíz kiváló megoldás szomjunk oltására, hiszen többször használható kulacsban bárhová magunkkal vihetjük, újra tölthetjük. A csapvíz fogyasztása környezetbarát, ugyanis nem használunk általa sem PET palackot, sem bármi más egyszer használatos műanyagot.

Forrás: Magyar Víziközmű Szövetség

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com