A Praxis Dr. Zénó ajánlása a Covid-19 (új koronavírus) infekción átesett betegek részére

0

A koronavírus-fertőzést követően felléphetnek gyulladásos állapotok, melyek érinthetik a szívet, az érrendszert, a vázizomzatot, a központi idegrendszert, károsodhat a májszövet, beszűkülhet a vesefunkció. A tüdőgyulladáson átesett betegeknél a tartós gyulladás hatására tüdőfibrózis alakulhat ki.

A Praxis Dr. Zénó koronavírus-fertőzést követő vizsgálatai azok számára ajánlottak, akik igazoltan átestek a betegségen, abból felgyógyulva az életükben és testi-lelki működésükben bekövetkezett változást tapasztalnak.

A szűrővizsgálatot a pozitív teszteredményt követően, legalább 3-6 héttel a felépülés után érdemes elvégeztetni. A Post Covid-19 szűrőcsomagokra csak telefonos bejelentkezés lehetséges!

Időpontfoglalás Praxis Dr. Zénó Kaposvár: +36-20/244-2936

Időpontfoglalás Praxis Dr. Zénó Bonyhád: +36-30/414-2896

Post Covid-19 Kardiológia Szűrőcsomag

A Covid-19 fertőzés nagyon komplex betegség, rehabilitációjában a szív érintettségében gondolkodni kell. A vírus nem csak a tüdőt károsíthatja, hanem szívizomgyulladást is okozhat. Tünetei a mellkasi fájdalom, nehézlégzés, szapora szívműködés, szívritmus-zavar. Szövődménye lehet a magasvérnyomás betegség kialakulása még a korábban egészséges, normál vérnyomással rendelkezőknél is. Egy kardiológiai kivizsgálás Covid-specifikus laborvizsgálattal az élsporthoz visszatérők mellett minden érintettnek ajánlott.  

A csomag tartalma: Post Covid nagylabor, kardiológiai kivizsgálás.

Post Covid-19 Pulmonológia Szűrőcsomag

A koronavírus-fertőzés leggyakoribb szövődményeként a tüdőt és a szív-érrendszert érinti. A légzési nehézség hátterében súlyos esetekben tüdőgyulladás, akut légúti distressz szindróma (ARDS) is állhat. A fertőzés, bár elsődlegesen a tüdőt támadja meg, a túlzott immunválasz gyulladást eredményez a szervezetben, melynek leggyakoribb szövődménye a szívizomgyulladás. Azoknál is kialakulhatnak szövődmények, akik tünetmentesen, vagy enyhe/mérsékelt tünetekkel estek át a fertőzésen. Érdemes szakorvossal konzultálnia amennyiben hetekig tartó, vagy a tünetmentes napok után megjelenő nehézlégzést, mellkasi fájdalmat, krónikus fáradtságot tapasztal.

A csomag tartalma: Post Covid nagylabor, pulmonológiai kivizsgálás légzésfunkcióval.

Post Covid-19 Mentális Egészség Szűrőcsomag

A koronavírus okozta fertőzés után súlyos pszichés betegségek is jelentkezhetnek. A mentális egészségügyi problémák megmutatkozhatnak enyhe értelmi hanyatlás, feledékenység, tompaság, nyugtalanság, álmatlanság vagy depresszió formájában. A korábbi egészségügyi állapotban fellépő rendellenességek szintén növelhetik a Covid-19 központi idegrendszerre gyakorolt hatását, ezért javasolt a mentális egészség megőrzéséért szakemberhez fordulni. 

A csomag tartalma: Post Covid nagylabor kortizolszint méréssel, pszichiátriai konzultáció.

Post Covid Nagylabor tartalma:

  • Részletes laborvizsgálat (vérkép, süllyedés, vércukor, Na, K, CN, kreatinin, húgysav,
  • összfehérje, albumin, koleszterin, LDL, triglicerid, bilirubin, GOT,GPT, GGT, ALP, LDH,
  • CK)
  • D-dimer
  • CRP (ultraszenzitív)
  • Ferritin
  • Kreatinkináz-MB (CK-MB) koncentráció
  • Kardiális troponin

A szűrés kiegészíthető előzetesen elvégzett Covid-19 IgG szerológia vizsgálattal, mely a fertőzésen átesettséget, az ellenanyag mennyiségét, a specifikus válaszreakciót vizsgálja.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com