10 Ezer Lépés Program a prosztatarákos betegekért – Hatékonyabb, ha az orvos is „felírja” a mozgást

0

Legyen szó akár kezdeti, akár előrehaladottabb stádiumban lévő, prosztatarákkal élő betegekről, mindkét betegcsoportra igaz: nagy nemzetközi tanulmányokban bizonyították, hogy a rendszeres fizikai aktivitás, a heti legalább három óra intenzív testmozgás érdemben javíthatja az életkilátásokat. A 2017-ben elindított 10 Ezer Lépés Program ezt az információt szeretné betegekkel és kezelőorvosaikkal is minél szélesebb körben megosztani és a páciensek közül minél többeket megnyerni az egészséget szolgáló életmódnak – olvasható a Magyar Orvosi Kamara oldalán. 

Urológus és onkológus szakorvosok, gyógytornászok, a Magyar Rákellenes Liga, a Gyógyulj Velünk Egyesület és a Janssen közösen dolgozta ki a 3 évvel ezelőtt indított 10 Ezer Lépés Programot. A nevet a WHO ajánlása ösztönözte, miszerint minden nap legalább 10 ezer lépésnyi mozgásra van szükség az egészség megőrzéséhez. Ez igaz a daganatos betegekre is: nemzetközi tanulmányok szerint lényegesen kisebb a prosztatarák-specifikus halálozás azon férfiak körében, akik a prosztatarák diagnózisa után is rendszeresen a pulzusszámot tartósan emelő fizikai aktivitást végeznek.

A program intenzitását jelzi, hogy milyen sok egészségügyi szakembert és beteget sikerült már elérni. A 10 Ezer Lépés Program napirendre került több nagy urológiai és uroonkológiai konferencián. A részvétel célja az, hogy a hallgatóságban jelen lévő szakorvosok a legújabb klinikai vizsgálatokról szóló beszámolók és terápiás eredmények megismerésén túl maguk is aktív mozgásra ösztönözzék a pácienseiket.

Tapasztalat ugyanis, hogy nagyobb az esély arra, hogy a beteg a mindennapokban is tegyen az egészségéért, ha ezt az onkológus vagy az urológus is kéri tőle, akivel a prosztatarák kezelése és kontrollja során találkozik. Az előadásokon elhangzott: a rendszeres mozgás élettani hatásai semmivel sem válthatók ki, semmivel sem helyettesíthetők vagy pótolhatók.

A betegek aktuális állapotához igazodó sport esélyt ad arra, hogy az érintettek – a gyógyszeres kezelések előírásainak pontos betartásán túl is – érdemben tehessenek saját állapotuk javításáért. Az erőfeszítés tükröződhet a túlélésben, illetve a betegek életminőségében egyaránt.

A prosztatarák operációja, sugárkezelése, hormonkezelése miatti mellékhatások, szövődmények kockázatának és mértékének enyhítésében a gyógytornának is fontos szerepe lehet. E megfontolásból a 10 Ezer Lépés Programba gyógytornászokat is bevontak: két országos továbbképzést is szerveztek számukra a prosztatarákos betegek rehabilitációs lehetőségeiről, a speciálisan őket célzó fizioterápia gyakorlatáról.

Az otthoni gyógytorna elősegítésére szabadon elérhető és felhasználható speciális kisfilmek is készültek (Rakgyogyitas.hu/ferfitorna). A széles körű ismeretterjesztéssel azt is igyekeznek elősegíteni, hogy az érintett páciensek keressenek gyógytornászt saját lakhelyükön, kérdezzenek rá kezelőorvosuknál a lehetőségekre.

Forrás: mok.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com