Sose csökkent egy év alatt ennyit a szén-dioxid-kibocsátás, mint a COVID-19 járvány ideje alatt

0

A második világháború óta sosem csökkent egy év alatt annyit a globális szén-dioxid-kibocsátás, mint az idén az új típusú koronavírus okozta világjárvány miatt.

Az idei globális szén-dioxid-kibocsátást vizsgáló kutatás (Global Carbon Budget 2020) mintegy 7 százalékos  visszaesésről számolt be – írta a BBC hírportálja. A Global Carbon Project elnevezésű szervezet megállapította, hogy a kibocsátás 2,4 milliárd tonnával csökkent idén, ezzel szemben a világgazdasági válság miatt 2009-ben mindössze félmilliárd tonnával, a második világháború után valamivel kevesebb mint egymilliárd tonnával mérséklődött.

Európában és az Egyesült Államokban 12 százalékos volt a csökkenés, a térség néhány országában ennél is jelentősebb: az elemzés szerint Franciaországban 15, az Egyesült Királyságban 13 százalékkal bocsátottak ki kevesebb szén-dioxidot.

„Ez a két ország a lezárások két nagy hullámát szenvedte el, melyek másokhoz képest szigorúak voltak. A kibocsátás nagy része ebben a két országban a közlekedésből származik, az iparból és már ágazatokból kevésbé. Ez még inkább igaz Franciaországra, ahol 40 százalék ered a közlekedésből, mivel az áram nagy hányadát atomerőművekben állítják elő” – mondta el Corinne Le Quéré, a tanulmány egyik készítője, a Kelet-Angliai Egyetem kutatója.

A repülést súlyosan érintette a világjárvány, ezért várhatóan 40 százalékkal marad a tavalyi szint alatt az ágazat szén-dioxid-kibocsátása az év végéig.

Egy országra, Kínára nem vonatkozik a világtendencia. A kutatócsoport becslése szerint 1,7 százalékkal csökkenhet a kibocsátás, de egyes elemzések arra utalnak, hogy a gazdaság magához tért már annyira, hogy növekedhetett is a környezet terhelése.

„Minden adatkészlet azt mutatja, hogy februárban és márciusban nagy volt a kínai kibocsátás visszaesése, de az év vége felé más képet látunk: a napi érték a tavaly év végiek közelébe ér, sőt egyes becslések szerint a teljes év meghaladja a tavalyi kibocsátást a pandémia ellenére” – mondta Jan Ivar Korsbakken.

A kutatásban részt vevő összes tudós egyetért abban, hogy 2021-ben megnövekszik a szén-dioxid-kibocsátás, ezért azt kérik, inkább „zöld” újrakezdést támogassanak az országok. A tanulmányt az Earth System Science Data című szaklap friss száma közölte.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com