Mi legyen a maszkkal a Covid-vakcina után?

0

Covid-19 elleni oltóanyagokról érkező biztató hírek, és a már megindult brit oltási program után sokakban felmerült a kérdés: mi legyen a maszkkal, ha már beoltották az embert? Az ajánlás az, hogy több okból is, egyelőre viselni kell – írja a Szabad Európa.

Hiába kezdték el a britek már beoltani a lakosságot az új típusú koronavírus ellen és hiába követik őket hamarosan mások, a maszkviselésről egyelőre nem lehet leszokni.

Egyrészt azért, mert a vakcina nyomán nem azonnal alakul ki a védettség. Az elsőként alkalmazni kezdett Pfizer-szérumból két adagot kell beadni, és a második injekció három héttel követi az elsőt. A Moderna vakcinája esetében pedig négy hetet kell várni a második oltásra. A teljes védettség csak a két dózis beadása után jön létre, a Pfizer esetében az első oltás után 28 nappal.

Másrészt az sem világos, hogy a Pfizer és a Moderna vakcinája teljesen leállítja-e a vírus terjedését, vagyis teljes védelmet nyújt-e a fertőzéstől, vagy csak a tünetek kialakulását akadályozza meg.

Ha az utóbbi a helyzet, akkor az emberek még mindig megfertőződhetnek és továbbterjeszthetik a vírust – bár a Washington Egyetem védőoltás-szakértője, Deborah Fuller szerint jóval kisebb arányban, mint azok, akik nem kaptak oltást.

A teljes tartalom ide kattintva olvasható.

Forrás: Szabad Európa

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com