Fenntartható turizmus a járvány leküzdése után

0

A címben jelzett témával foglalkozott az ESSCA Professional Club legutóbbi eseményén Árva László, a nemzetközi oktatási intézmény nyugalmazott professzora – számol be a turizmus.com.

Árva László bevezetőjében emlékeztetett, hogy a mai napig világszerte már több mint 1,6 millió halott és 73 millió fertőzött írható a járvány számlájára. Álláspontja szerint azonban a járvány leküzdése után egy új korszak kezdődhet a globális turizmusban, amely a fertőzés terjedése előtt nagyon rossz irányba fejlődött. Mint mondta, az utóbbi idők „hagyományos” turizmusa ugyanolyan veszélyes volt hosszú távon, mint most a koronavírus-járvány.

A járvány előtt az ágazatban az előadó szerint a környezetszennyezés és a tömegturizmus általános tendencia volt, a rengeteg utazás, különösen a repülés hozzájárult a tengerek és óceánok felmelegedéséhez.

Árva László emlékeztetett arra, hogy a Föld légköre 1910 óta folyamatosan melegszik, 1970 óta pedig felgyorsult ez a folyamat. A globális felmelegedés következményei – víz- és élelmiszerhiány, állat- és növényfajok eltűnése – miatt egyre sűrűbbek a nemzetközi és országokon belüli konfliktusok, felgyorsul a migráció, és végül új világjárványok jelennek meg.

A turizmus által generált környezetszennyező anyagok 40%-a a légi közlekedésből származik, a másik legszennyezőbb tevékenység a személyautó-forgalom, a szálláshelyek kibocsátása jóval alacsonyabb.

A járvány után viszont itt a lehetőség arra, hogy a turizmus új irányt vegyen, ez az irány pedig a fenntarthatóság lehet – hangsúlyozta Árva László.

Mit tegyünk e cél érdekében? Utazzunk közeli helyekre, ha lehet, kerüljük a repülést és az autózást, menjünk vonattal, mondja a kutató. A turizmus másik problémájára, a tömegturizmus elkerülésére azt javasolja, hogy nagyobb területen kell szétosztani turistákat, tágasabb, ún. metadesztinációkat kell népszerűsíteni, ahol sokféle látni- és tennivaló érhető el relatíve nagy területen.

A telejes tartalom ide kattintva érhető el.

Forrás: turizmus.com

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com