Diagnosztikai módszerek a SARS-CoV-2 kimutatására – Mikor, melyiket válasszuk?

0

A COVID-19 kimutatására többféle diagnosztikai lehetőségről olvashatunk. A vírus örökítőanyagának jelenlétére légúti mintából a PCR, a vírus fehérje alkotóelemeinek kimutatására légúti mintából az antigén, míg az immunrendszer válaszreakciójára az antitest teszt alkalmas.

PCR-teszt

Kimutathatóság: -3+10 nap

Eredmény: 80% az orrgarat nyálkahártyáról

A PCR-teszt esetén több ezer RNA, azaz hírvivő ribonukleinsav kell a jó eredményhez. Ez a vizsgálati módszer a tünetek megjelenése előtt 2-3 nappal a 10. napig mutatja ki a fertőzést. A teszt igen érzékeny, a vírus örökítőanyaga még hetekig is meghatározható vele. Sajnos utána is ürítünk avirulens  részecskéket, ami álpozitivítást mutathat.

Antigénteszt

Kimutathatóság: -1+6 nap

Eredmény: 60% az orrgarat nyálkahártyáról

A vírus felszínén található antigéneket kimutató antigén-teszt esetén több millió, a PCR teszthez képest ezerszeres vírus jelenlét szükséges a fertőzés kimutatásához. Mivel ennél a módszernél szűkül a kimutathatóság ideje, a tesztet legjobb a tünetek alatt elvégezni. Típusos tünetek és negatív AG teszt esetén PCR-teszt kötelező!

Antitest-teszt

Kimutathatóság: 3. naptól IgG, 10. naptól IgM

Eredmény: 99% specifitás és szenzitivitás ujjbegyvérből

A vércseppes antitest-teszt a tünetek megjelenésének korai szakaszában már képes kimutatni a vírus ellen termelt ellenanyagot, de ez nagyban függ az immunválasz erősségétől és az antitest szinttől!

A koronateszteles.hu oldalon további részletes tájékoztatást olvashat a koronavírus-tesztekről.

Időpontfoglalás, jelentkezés tesztelésre itt.

Grafika: nature.com

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com