Az erdők „rendetlensége” jót tesz a faji sokszínűségnek

0

Jót tesz az erdőkben élő fajok sokszínűségének a „rendetlenség”, vagyis ha egy vihar, tűzeset vagy rovarinvázió után nem takarítják el a károkat. 

Ha a természeti csapás sújtotta erdőterületnek csak 75 százalékán nem végeznek takarítást, az ott élő fajok 90 százaléka fennmarad. Ha viszont a kárt szenvedett erdőnek csak a felét hagyják érintetlenül, a fajok egynegyede elvész – állapították meg a Nature Communications című tudományos lapban megjelent tanulmányukban tudósok.

A svájci szakértőket is magába foglaló nemzetközi kutatócsoport természeti károkat szenvedett erdőket vizsgált az egész világon. Azt kutatták, hogyan hat a faji sokszínűségre, ha az ember takarítást végez a káresemény után, ami bevett gyakorlat sok erdőgazdaságban.

„Svájcban a Vivian és Lothar nevű téli viharok és a 2003-ban Leukban pusztító erdőtűz után újragondolták a gyakorlatot” – mondta Beat Wermelinger, a Svájci Szövetségi Erdő-, Hó- és Tájkutató Intézet (WSL) rovarkutatója.

Ennek alapján egyre többször döntenek úgy, hogy a földön hagyják a rengeteg rovarnak otthont adó kidőlt fákat, hogy az erdők természetes alakulását elősegítsék. Ezáltal a takarító munkálatok során gyakori talajsérüléseket is elkerülik.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com