„A pszichiátriai rendellenességet fel kell venni a COVID-19 kockázati tényezőinek listájába”

0

Egy oxfordi kutatás megállapította, hogy a COVID-19 betegség növeli a pszichiátriai betegségek kialakulásának kockázatát. És ez fordítva is igaz. A meglévő pszichiátriai rendellenességgel élők fogékonyabbak a SARS-CoV-2 fertőzésre.

A COVID-19 pandémia korai szakaszától kezdve aggodalmak merültek fel a fertőzés mentális egészségre gyakorolt hatása miatt, úgyszintén a pszichiátriai előzménnyel rendelkezők COVID-19 hajlamára.

A COVID-19 esetében számos fizikai egészségügyi kockázati faktorról tudunk, de nem volt ismert, hogy vannak-e pszichiátriai kockázati tényezői. Korábban több felmérés felhívta már a figyelmet a koronavírus-fertőzött betegeknél jelentkező pszichiátriai tünetekre, mint a szorongás, depresszió, álmatlanság, poszttraumás stressz szindróma, mániás tünetek vagy memóriazavar. A legújabb kutatás a fertőzés utáni pszichiátriai következmények előfordulását és relatív kockázatait számszerűsíti.

Az NIHR Oxfordi Egészségügyi Orvosbiológiai Kutatóközpont és az Oxfordi Egyetem Pszichiátriai Tanszékének kutatói által elvégzett elemzés rámutatott most arra, hogy a COVID-19 fertőzés fokozott kockázatot jelent a pszichiátriai betegségekre nézve.

The Lancet Psychiatry folyóiratban megjelent tanulmány az Egyesült Államokban élő 69 millió ember TriNetX elektronikus egészségügyi nyilvántartása alapján készült, beleértve a több mint 62 000 COVID-19 beteget. Az eset-kontroll vizsgálat során felmérték, hogy a COVID-19 diagnózisa milyen összefüggésben van a későbbi pszichiátriai betegségek kialakulására, és azt is, hogy a már meglévő pszichiátriai betegségek nagyobb kockázatot jelentenek-e COVID-19 fertőzésre.

Az első nagyszabású tanulmány legfontosabb megállapításai:

  • Minden ötödik COVID-19 fertőzött a következő 3 hónapban pszichiátriai diagnózist kapott.
  • A vizsgált emberek egynegyedének nem volt pszichiátriai kórképe a COVID-19 fertőzése előtt.
  • A meglévő pszichiátriai rendellenességekben szenvedők nagyobb eséllyel lesznek COVID-19 fertőzöttek.

Az eredmények előzetesek, de így is hatással vannak a klinikai szolgáltatásokra. A pszichiátriai rendellenességet fel kell venni a COVID-19 kockázati tényezőinek listájába – mondta Dr. Max Taquet, az NIHR munkatársa.  

A teljes tanulmány a Lancet Psychiatry oldalán található:  Bidirectional associations between COVID-19 and psychiatric disorder: retrospective cohort studies of 62 354 COVID-19 cases in the USA

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com