A környezeti zajártalom befolyásolhatja a demencia kockázatát

0

A zajos lakókörnyezetben élő idősek jobban ki vannak téve az Alzheimer-kór és más típusú demenciák kockázatának, mint csendesebb környezetben élő társaik – olvsható az otszonline.hu-n.

Egy most megjelent vizsgálat szerzői egy sor tényező hatását elemezték abból a szempontból, hogy ezek megléte esetén növekszik-e a demencia kockázata. E faktorok között szerepelt többek között a mozgásszegény, ülő életmód, a levegőszennyezettség és a magányosság. Korábban már történtek hasonló epidemiológiai elemzések, azt azonban csak kevéssé vizsgálták, hogy a járműforgalom vagy az építkezések okozta környezeti zaj miként befolyásolja az időskorúak kognitív képességeit.

Az Alzheimer’s & Dementia című lapban nyilvánosságra hozott kutatás úttörőnek számít ezen a téren, különösen annak a ténynek az ismeretében, hogy például az Egyesült Államokban több mint 1 millió ember él olyan lakókörnyezetben, melynek zajszintje meghaladja azt a határértéket, amelyet a környezetvédelmi hatóságok szabnak meg a halláskárosodást még nem okozó  zajszint mértékének.

A közlemény szerzői hangsúlyozzák, hogy a zaj és a demencia közötti összefüggésekre vonatkozó megállapításaik még erősen előzetesnek tekinthetők, de mindenképpen arra figyelmeztetnek, hogy a zajártalom befolyásolhatja az idősödés folyamán egyre inkább megmutatkozó kognitív kockázatokat.

A teljes tartalom megtekintéséhez kattintson ide.

Forrás: otszonline.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com