Találtak egy hormonmentes kezelést a menopauzához társuló hőhullámok és más tünetek enyhítésére

0

Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott klinikai vizsgálat egy hormonmentes kezelés hatásosságát igazolta a menopauzához társuló hőhullámok és más tünetek enyhítésében – számol be az otszonline.hu.

A coloradói egyetem vizsgálatában a fezolinetant adásával végzett orális nem-hormonális kezelés kedvezően befolyásolta a hőhullámokat és az éjszakai izzadást, vagyis éppen azokat a menopauzális tüneteket, melyek miatt a nők leggyakrabban kérnek orvosi segítséget. Az amerikai statisztikák szerint ezek a tünetek a nők körülbelül 80%-ánál jelentkeznek.

Dr. Nanette Santoro, a coloradói egyetem szülészeti és nőgyógyászati klinikájának vezetője, a Menopause című lap online kiadásában megjelent közlemény szerzője szerint „Javíthatja a menopauzális nők ellátását, ha a hőhullámok kezelésében az ösztrogén hormonmentes alternatívája is rendelkezésre áll. E javallattal máris elérhető néhány szer, de ezek mindegyike komoly mellékhatásokkal járhat, és hatásosságukat tekintve is elmaradnak az ösztrogéntől.”

A most nyilvánosságra hozott vizsgálatba 352 olyan, átlagosan 54,6 éves nőt vontak be, akiknél közepesen súlyos vagy súlyos menopauzális vazomotor tünetek álltak fenn, például hőhullámok jelentkeztek. A 12 héten át tartó vizsgálatban a fezolitenantot placebóval hasonlították össze többféle dózist alkalmazva. A vizsgálat résztvevői tüneti e-naplót vezettek és az életminőség felmérésére alkalmas kérdőívet is kitöltöttek.

A vazomotor tünetek hatással vannak az alvásra, a figyelem összpontosításra, a memóriára, a munkahelyi produktivitásra és a személyes kapcsolatokra, ezen túlmenően depressziót, irritábilitást, szorongást, kimerültséget és szociális elszigetelődést okozhatnak. Mindezek hozzájárulhatnak ahhoz a negatív hatáshoz, melyet a menopauzális vazomotor tünetek fejtenek ki az érintettek pszichológiai jóllétére és egészséggel kapcsolatos életminőségére.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com