Nemzetközi kitekintő – A franciák egy hétre csökkentik a karantént, a szlovákok szigorítanak, Olaszországban egyre többen vannak kórházban

0

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombati összesítése szerint a világban 28,3 millió a regisztrált fertőzöttek száma, a halottaké meghaladta a 913 ezret, a gyógyultaké pedig a 19 milliót. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Franciaország

Egy hétre csökken az elkülönülés ideje a koronavírusos fertőzöttek és a velük kapcsolatba kerültek számára Franciaországban az eddigi két hétről – jelentette be pénteken Jean Castex miniszterelnök, egy nappal azután, hogy csaknem 10 ezer új fertőzöttel megdőlt a koronavírus-járvány regisztrált napi esetszáma. Az úgynevezett egészségügyi védelmi tanács ülése után – amelyet Emmanuel Macron államfő vezetett – a miniszterelnök elismerte, hogy „a helyzet látványosan romlott”, de kizárta a tavaszihoz hasonló általános karantén bevezetését. „A vírus intenzitása nem csökken, és még néhány hónapig itt lesz velünk, muszáj megtanulnunk vele élni anélkül, hogy egy általános karantén logikája felé haladnánk” – hangsúlyozta Jean Castex. A miniszterelnök szerint nem szabad „a társadalmi, a gazdasági és a kulturális életet zárójelbe tenni” az esetszámok emelkedése miatt. „A tudományos tanács javaslatára, az elkülönülés idejét hét napra csökkentjük, azaz annyi időre, amennyi a tényleges fertőzésveszély ideje” – mondta a miniszterelnök. „Fontos, hogy mindenki szigorúan betartsa ezt az elkülönülési időt, amelyet ellenőrizni fogunk” – tette hozzá. Franciaországban eddig nem létezett hatósági karantén, és az orvosilag ajánlott házi karantént sem ellenőrizték.

Belgium-Luxemburg-Hollandia

A koronavírus-járvány gyorsan növekvő ütemben terjed Hollandiában, pénteken 1270 új napi megbetegedésről számolt be a helyi közegészségügyi intézet. Belgiumban szintén sebesen emelkedik az új fertőzöttek száma. Luxemburgban megkettőződött a kórházban ápoltak száma. A holland illetékes hatóság közlése szerint a pénteken feljegyzett adat az áprilisban jelentett, rekordmagas napi fertőzési számokhoz közelít. A napi új esetszám mintegy 50 százalékkal magasabb az egy héttel ezelőtt feljegyzett adatoknál. A hét eleje óta 4994 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust. A hatóság úgy nyilatkozott, hogy a tesztközpontok elérték teljesítőképességük felső határát. A kórházba szállítottak napi száma egy hét alatt 40 százalékkal, 35-re emelkedett.

Szlovákia

Szigorítanak Szlovákiában a járványügyi intézkedéseken a jövő héttől, illetve október elsejétől – jelentette be Marek Krajcí szlovák egészségügyi miniszter a koronavírus fertőzések számának emelkedésére hivatkozva Pozsonyban pénteken. Szeptember 16-tól Szlovákiában az esküvők és a kegyeleti megemlékezések kivételével betiltják a tömegrendezvényeket a szórakozóhelyeken, éttermekben és a szállásadó intézményekben. Október elsejétől az előírások tovább szigorodnak, az esküvők résztvevőinek számát 30 főben korlátozzák, nem ajánlják a családi rendezvények megtartását, és csökkentik tömegrendezvényeken résztvevők számának felső határát is. Ez utóbbi az ország egyes régióiban 50 és 200 fő között aszerint változik majd, hogy az adott régió a fertőzések aktuális száma szerint az úgynevezett zöld, narancssárga vagy vörös régióba tartozik-e. Az egészségügyi miniszter bejelentette: szeptember végéig meghosszabbítják a szájmaszkok kötelező viselését előíró intézkedés hatályát az oktatási intézményekben, az általános iskolák felső tagozatain, illetve a közép és felsőfokú oktatási intézményekben. Az intézkedések szigorítását a tárcavezető a fertőzések számának emelkedésével indokolta. „Rosszabb a helyzet, mint a múlt héten volt, nőtt a vörös jelzésű régiók száma is” – jelentette ki Marek Krajcí. Rámutatott: meredeken nőtt a fertőzöttek száma, a számok magasabbak, mint az első hullám idején. Megjegyezte: az új esetek számának növekedésének hátterében jelenleg leginkább a fiatal korosztályok szociális érintkezése áll, az új esetek harmada pedig úgynevezett „importbeteg” tehát külföldről hazatérő személy.

Csehország

Csehországban pénteken már 1447 új igazolt koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki a laboratóriumi vizsgálatok, ami hatvanöttel több mint az eddigi, előző napi legmagasabb esetszám – derült ki az egészségügyi tárca honlapján szombaton reggel megjelent legfrissebb adatokból. Az egészségügyi minisztérium pénteken felülvizsgálta az úgynevezett szemaforrendszert, amelyben színekkel jelölik a járványhelyzetet az egyes régiókban. Piros színű régió, amely a legsúlyosabb helyzetet jelenti, nincs a térképen. A járvány közösségi terjedését jelző, pirostól egy fokkal alacsonyabb szintű narancssárga régióból azonban a korábbi egy (Prága) helyett már hat van, döntően a főváros környéki járások és a dél-morvaországi Uherské Hradiste. A kisebb kockázatot jelző zöld színt az eddigi tíz helyett már 40 járás kapott, ami az ország több mint felét lefedi. A problémamentességet jelző fehér színű járások száma így egyre kisebb. Csütörtöktől kezdve a zárt termekben az egész országban kötelező a védőmaszkok viselete. Eddig a maszkokat csak a tömegközlekedési eszközökben, egészségügyi intézményekben és hivatalokban volt kötelező viselni. A narancssárga régiókban a szórakozóhelyeket és a bárokat ezentúl éjfélkor be kell zárni. A kormány szerdán úgy döntött, hogy a leginkább veszélyeztetett 60 év feletti állampolgároknak az állami tartalékalapból ingyen légzésvédőt (FFP2) és öt szájmaszkok küld.

Olaszország

Fokozatosan emelkedik az egy nap alatt kiszűrt új koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban az egészségügyi minisztérium pénteki adatai szerint, és ennél is gyorsabban nő a kórházban kezelt betegeké. Ennek ellenére – több európai országhoz hasonlóan – az olasz kormány is a karanténidőszak lerövidítésének lehetőségét mérlegeli. Giuseppe Conte miniszterelnök bejelentése szerint kedden döntenek az eddigi tizennégy napos karanténidőszak tíz napra csökkentéséről. Korábban többek között Franciaország és Norvégia rövidítette le a kéthetes karantént. Az olasz kormányfő gazdasági megtakarítással indokolta a tervezett csökkentést. Egy nap alatt több mint 98 ezer vírustesztet végeztek, és 1616 új beteget szűrtek a megelőző 1597-hez képest. Ez a második legmagasabb adat július eleje óta: azóta ennél több beteget egy nap alatt csak szeptember 5-én regisztráltak, akkor több mint ezerhétszázat. A legtöbb új fertőzöttek ismét az északi gócpontokon szűrték, 257 esetet Lombardiában, 173-at Venetóban és 152-őt Emilia Romagnában. Száznál több új beteget szűrtek Lazióban, Toszkánában és Szicíliában, a többi tartományban száznál kevesebb fertőzöttet diagnosztizáltak. Fordulópontot a hétfői iskolakezdés jelenthet majd: mintegy tízmillió diákot és pedagógust várnak vissza a március 10-én bezárt oktatási intézményekbe. Az Istat statisztikai hivatal adatai szerint a járvány okozta gazdasági visszaesésben a 15 és 34 év közöttiek foglalkoztatottsága 40 százalék alá süllyedt. A 15 és 64 év közöttiek foglalkoztatottsága nem éri el a 60 százalékot. Az Alitalia olasz légitársaság bejelentette, hogy szeptember 16-tól a Róma és Milánó közötti napi hét járatból kettő úgynevezett Covid-mentes lesz: az utasokon felszállás előtt gyorstesztet végeznek. Érvényes lesz az utazás előtti hetvenkét órában elvégzett PCR-teszt is.

Nyugat-Balkán

Kijárási tilalom, üzletbezárások, közlekedési korlátozások léphetnek életbe ismét Montenegróban, ha tovább romlik a járványügyi helyzet, az Adria-parti országban ugyanis az utóbbi hetekben jelentősen megugrott a koronavírus-fertőzöttek száma, az illetékesek pedig szeretnék elkerülni, hogy még jobban berobbanjon a járvány – közölte a montenegrói közszolgálati televízió szombaton. A Nyugat-Balkánon péntekről szombatra 736-al emelkedett az igazolt fertőzöttek és 18-cal nőtt a halálos áldozatok száma. Szombatra a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 92-vel 32 228-ra, Koszovóban 50-nel 14 496-ra, Észak-Macedóniában 142-vel 15 556-ra, Bosznia-Hercegovinában 289-cel 22 880-ra, Montenegróban pedig 163-mal 6385-re nőtt. A halálos áldozatok száma Szerbiában eggyel 730-ra, Észak-Macedóniában öttel 642-re, Bosznia-Hercegovinában hattal 683-ra, Koszovóban öttel 586-ra, Montenegróban pedig eggyel 115-re emelkedett.

Magyarország

Az egészségügy felkészült a koronavírus-járvány következő hullámának kezelésére – jelentette ki szombat reggel közösségi oldalára feltöltött videójában Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő, miután az operatív törzzsel az egészségügyi védekezést áttekintette, úgy fogalmazott: „erős reggel volt”. Kiemelte: több mint tízezer szabad kórházi ágy van, ha romlana a helyzet, a lélegeztetőkészülékek „rendben vannak”, a kórházi kapacitások szinte korlátlanul állnak rendelkezésre. Ellátatlanul egyetlen magyar ember sem marad, ha elkapja a koronavírust – szögezte le a kormányfő.


    

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com