A Pécsi Tudományegyetem új alkalmazása nyerte idén a Magyar Kórházszövetség innovációs díját

0

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának, a PTE Kancellária Egészségügyi Gazdálkodási Igazgatóságának, és a PTE Informatikai Igazgatóságának munkatársai által fejlesztett és bevezetett elektronikus műtéti napló-alkalmazás nyerte a Magyar Kórházszövetség által kiírt Jósa István Kórházszervezési Innovációs Díjat 2020-ban. Az erről szóló oklevelet dr. Sebestyén Andor, a Klinikai Központ elnöke vehette át a kórházszövetség éves közgyűlésén.

Az egészségügyi intézmények számára előírt jogszabályi dokumentációs kötelezettség magában foglalja a műtétek során keletkezett, a beteggel, a beavatkozással, a műtétet végző teammel és a beavatkozás időtartamával kapcsolatos adatok rögzítését is. A PTE Klinikai Központjában a jelenleg általánosan használt papír alapú, kézírással vezetett műtéti napló kiváltására egy egységes adattartalmú, elektronikus műtéti naplót fejlesztettek ki a szakemberek.

A szigorú feltételek mentén fejlesztett rendszer kötött adatbeviteli szabályai biztosítják a pontos időpontrögzítést a műtőbe való beérkezéstől, valamint az anesztézia kezdetétől egészen a műtét befejezéséig. Az e-műtéti napló használata támogatja a műtői kihasználtság optimalizálását és a hatékonyság növelését a műtétek kezdési és befejezési ideje, az anesztézia, a betegcsere ideje, a takarítás vagy az átállás miatt keletkező műtéti holtidő rögzítésével. Ezen információk ismeretében lehetőség nyílik szükség esetén a folyamatba történő beavatkozásra.

A valós idejű elektronikus rögzítési mód az adattartalom egységesítésén túl az adatok elemezhetőségére és a rendelkezésre álló humánerőforrás hatékonyabb kihasználására is lehetőséget ad. Az alkalmazás mobil (okostelefon, tablet) és asztali eszközről egyaránt elérhető, de belépni és szerkeszteni csak a szükséges kóddal rendelkező orvos vagy asszisztens tud.

„A Klinikai Központ Janus Pannonius Klinikai Tömbjének műtőiben a több mint egy éve bevezetett alkalmazás már kézzel fogható, pozitív változásokban is megnyilvánul, ugyanis a kimutatott inaktív műtői idők csökkentésével sikerült javítani a műtői kihasználtságot” – hangsúlyozta dr. Sebestyén Andor, a Klinikai Központ elnöke.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com