Rejtély a pekingi COVID-19 kitörésének forrása

0

Peking heves lezárásokkal igyekszik visszaszorítani a koronavírus újabb terjedését. 356 ezer embert teszteltek, a megbetegedések száma 137-e emelkedett, a fertőzés eredete azonban rejtély.

A Xinhua állami tulajdonú hírügynökség jelentése szerint a városban karantén alá helyeztek 29 lakónegyedet, bezárták az összes iskolát és több száz járatot töröltek, több mint 33 ezer vendéglátóhelyet és 276 élelmiszerpiacot fertőtlenítettek, 11 földalatti vagy félszuterén piacot be is zártak.

Gyakorlatilag az összes fertőzést egy hatalmas nagybani piaccal azonosítják. A járványgóchoz fűződő vizsgálatok, a világjárvány kirobbanásában szerepet játszó vuhani vizes piachoz hasonló találgatásokhoz vezettek. Ahogy a vuhani piacon is korábban megjelent azon spekuláció, hogy a vírus Európából behozott halakkal érkezett, ez a pekingi piacra is érvényes most. Pekingben az utolsó koronavírus-fertőzést április közepén azonosították. A jelenlegi járvány június 10-én ütötte fel a fejét. Az egészségügyi hatóságok szerint a koronavírussal fertőzött személy vagy hozzátartozója a Hszinfadi Mezőgazdasági és Nagykereskedelmi piacon kaphatta el a Covid-19-et. Ez a piac, egy hatalmas, 112 hektáros komplexumban foglal helyet, ahol többek között 2000 istálló is található. A zöldségeket, gyümölcsöket, tenger gyümölcseit és húst árusító piacra naponta 10 ezer ember látogat el.

A hatóságoknak hatalmas erőfeszítésébe került letesztelni a piaci dolgozókat, az ügyfeleket és a közeli környékeket is. A piacon számos felület bizonyult fertőzöttnek, beleértve a vágódeszkát is az importált lazacot kezelő helyiségben. Arra nincs bizonyíték, hogy a koronavírus fertőzi a halakat, de feltételezések szerint a fertőzött európai munkavállalók szennyezhették a halat vagy annak csomagolását a feldolgozás során.

A China Daily jelentése szerint az új járvány mögött lévő vírusváltozat olyan törzsekkel kapcsolatos, amelyeket Kínában csak az Európából visszaérkező utasokon azonosítottak. Másik lehetséges forrásként Yang Peng, a Pekingi Betegségmegelőzési szervezet tisztviselője szerint az importált hús jöhet szóba. Peng azonban elmondta, hogy még nem tudja pontosan, hogy honnan származik a vírus, hiszen egy megfertőzött személy is átadhatta a fertőzést a többi ember számára.

Dirk Pfeiffer, a Hongkongi Városi Egyetem epidemiológusa szerint sokkal valószínűbb az, hogy egy koronavírussal-fertőzött személy kezdte el terjeszteni a vírust a piacon, mint az, hogy fertőzéssel szennyezett európai élelmiszerből származna. Ha az utóbbi igaz lenne, akkor több európai lazacot értékesítő helyeken is meg kellett volna jelennie a fertőzésnek.

Sok tudós úgy gondolja, hogy a SARS-CoV-2 valószínűleg denevérektől származik, talán a vuhani piacon átkerülhetett egy „köztes gazdatestbe” mielőtt az embert megfertőzte volna. Pfeiffer szerint a piacokon értékesített hús és élő állatok nem lehetnek az egyetlen okai a vírusok terjedésének. A piacokon megforduló hatalmas tömeg, a nedves, hűtött levegő a vírusok számára ideális környezetet teremt.

A sciencemag.org cikke nyomán.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com