Mindenkinek szüksége van fényvédelemre! – Interjú Dr. Hufnagel Csilla bőrgyógyásszal

0

A fényvédők nagyon komoly védelmet nyújtanak a napfény káros sugaraival szemben, a széles választékban érdemes a bőrgyógyászok által javasolt fényvédő készítményeket használni. Bizonytalanság esetén a klinikán segítünk a megfelelő fényvédő kiválasztásában és termékmintát is tudunk biztosítani – mondta el lapunknak Dr. Hufnagel Csilla bőrgyógyász, a Praxis Dr. Zénó munkatársa.

Telefonos előjegyzés Dr. Hufnagel Csilla bőrgyógyászhoz: +36-30/414-2896

Online bejelentkezés

A fényvédő krémek csomagolásán szereplő SPF vagy UVA-faktor kifejezések mit is jelölnek pontosan?

Az SPF (sun protecting factor) magyarul napvédő skála azt mutatja meg, hogy alkalmazása mellett az adott fényvédő hányszorosára növeli a napon eltölthető időt leégés kialakulása nélkül. Mivel a leégésért első sorban az UV-B sugárzás felelős, így e sugárzás elleni védelmet jelöli. Ha például egy átlagos felnőtt 10 perc alatt égne meg fényvédő nélkül a napon, akkor 20-as faktorszámú fényvédő mellett ez az időtartam 200 percre növekszik.

Az UV-A sugarak elleni védelem szintjét a PPD rendszer mutatja. A magasabb PPD-vel rendelkező készítmények nagyobb védelmet biztosítanak az UV-A sugarak káros hatásaival szemben, mint a napallergia, a korai bőröregedés és a pigmentfoltok megjelenése.

Fontos, hogy bőrtípusonként válasszunk megfelelő fényvédőt?

Fényérzékenység szempontjából különböző bőrtípusok különböztethetők meg. Míg egyes bőrtípusok természetesen barnulnak, addig vannak olyanok, akik sérülékenyebbek a napsugárzással szemben. A fenti képletből érthető, hogy az érzékenyebb bőrű páciensek magas faktorszámú naptejet igényelnek.

Aggódalmak a fényvédőkkel szemben. Kiválthatnak-e allergiás bőrreakciót?

Mint minden anyag, ami a bőrünkre kerül, így a naptejek is, az arra érzékeny egyéneknél kontakt allergiás tüneteket válthatnak ki. Legerősebb allergén a fényvédő készítmények összetevői közül az octocrylene, mely első sorban a gyengébb minőségű, olcsóbb fényvédőkben található meg. Ezért is ajánlott a patikában elérhető, jó minőségű dermokozmetikai fényvédő beszerzése, az olcsóbb, szupermarketben kaphatókkal szemben.

Bizonyos gyógyszerek, mint a gyulladáscsökkentők, antibiotikumok és vízhajtók okozhatnak-e fényérzékenységet bőrünknek?

Sajnos nagyon gyakran tapasztalom praxisomban, hogy különböző belgyógyászati betegségben szenvedő betegek esetében a ruhával nem fedett testrészeken, mint az arcon vagy a kézfejen, nagyfokú fénykárosodás, elszíneződés, nem ritkán több különböző bőrtumor is található. Különleges csoportot alkotnak a szervátültetésen átesett és autoimmun megbetegedésben szenvedő betegek, mivel az általuk szedett kilökődés gátló-, illetve immunológiai gyógyszerek nagyfokban hozzájárulnak a fényérzékenység kialakulásához.

Bőrprobléma esetén ajánlott-e a napozás?

Semmiképpen sem. Bizonyos makacs bőrbetegségekben terápiásan kihasználjuk az UV sugárzás hatását. Ehhez azonban minden esetben gondosan szabályozható fényterápiás kabinokat alkalmazunk, mellyel a leadott sugárzás mennyisége pontosan megadható és nyomon követhető. A beteg által öngyógyításként alkalmazott napozásnak vagy szolárium-használtnak nemcsak a bőrtumorok veszélye miatt nincsen létjogosultsága, de egyes esetben a napfény hozzájárulhat a bőrbetegség rosszabbodásához vagy barna maradványtünetek kialakulásához is.

Praxis Dr. Zénó Bonyhád · 7150 Bonyhád,Rákóczi Ferenc utca 18. · +36-30/414-2896

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com