Kongóban véget ért az Ebola-járvány, a világ egyik legösszetettebb egészségügyi vészhelyzete

0

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan is bejelentette, hogy véget ért a 2018 óta tartó, világ második leghalálosabb Ebola-járványa a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Ez a járvány több mint 2000 ember halálával járt, de a vírus elleni védőoltás kifejlesztését és széles körű használatát eredményezte.

Dr. Matshidiso Moeti, a WHO afrikai térségének igazgatója szerint a járvány egyik legfontosabb tanulsága az volt, hogy a lakosságot is be kell vonni a járvány elleni küzdelembe. Hozzátette, hogy mindez a koronavírus-pandémia szempontjából is rendkívül fontos.

Kongóban nem ez volt az első harc az Ebola ellen. Amikor a járvány kitörését 2018 augusztusában bejelentették, az Ebola már 3470 embert megfertőzött, a betegek kétharmada, vagyis 2287 személy belehalt a vérzéses lázba. Szakértők szerint az északkeleti járvány – amely elsősorban Észak-Kivu és Ituri tartományokat érintette – a világ egyik legösszetettebb egészségügyi vészhelyzete volt. A Kongói Demokratikus Köztársaságban, egy olyan régióban kellett megfékezni az Ebolát, amelyben 25 éve politikai instabilitás és háborús állapotok uralkodnak. A járvány kitörése során több tucat fegyveres támadás érte a mind a betegeket, mind az egészségügyi segítséget nyújtókat.

A siker kulcsa a vakcina volt

A korábbi Ebola-járványokkal szemben a járványt a védőoltás és a gyógyszeres kezelés sikere jellemezte. Most először alkalmazták széles körben a Merck gyógyszergyártó által kifejlesztett vírus elleni védőoltást, melyet elsőként a Nyugat-afrikai járvány idején teszteltek.

Az Ebola vírus megfékezése érdekében a helyi egészségügyi dolgozók 250 000 embert követtek nyomon, akik érintkezésbe kerültek fertőzött személyekkel, 220 000 mintát teszteltek és 303 000 olyan személynek adták be a védőoltást, aki közvetlen kapcsolatban volt Ebola-fertőzött beteggel. A vakcinázott emberek 80 százaléka nem kapta el a betegséget, azoknál, akik a védőoltás ellenére is megfertőződtek, enyhébb tüneteket figyeltek meg. A járvány kitörésekor az oltás mellett két új gyógyszeres kezelés is hatékonynak bizonyult a betegek életben tartásában.

Kongó, most jobban, okosabban és gyorsabban reagált az Ebolára – mondta Dr. Matshidiso Moeti, június 25-i nyilatkozatában. Egyúttal utalva arra is, hogy ez a hatékonyság egy örökség a Covid-19 és más járványok kezelésére. Az elkövetkező hónapokban a helyi egészségügyi szervezetek a Covid-19, a kanyaró és egy másik különálló, június 1-én indult Ebola-járvány megfékezése ellen is hasonlóképpen fognak eljárni.

Az, hogy mi is okozza az Ebolát egyelőre nem ismert. Legvalószínűbbnek azt tartják, hogy denevérek terjeszthetik. A vírus a fertőzött állat vagy ember vérével vagy testnedvével közvetlen érintkezéssel terjed. Hasmenést, súlyos vérzést és akár 90 százalékban halálos betegséget jelent.

Forrás: Nature / Sciencenews

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com