Dél-Amerika a koronavírus-járvány új epicentruma

0

Miközben Európa országai lassan mind eltörlik a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozásaikat, Dél-Amerikában annak ellenére is rohamosan nő a Covid-19 esetek száma, hogy a térség nagy részén jelentős korlátozások vannak érvényben. Az ok a nem megfelelő egészségügyi rendszerekben és társadalmi egyenlőtlenségekben keresendő.

Az elmúlt hetekben, a napi fertőzések meghaladták az Európában és Egyesült Államokban előforduló jelentéseket. Június 7-ig Latin-Amerikában, beleértve Közép- és Dél-Amerika országait és Mexikót is, több mint egymillió koronavírusos és 60 000 halálesetet regisztráltak.

„Csak az elmúlt héten világszerte 732 000 új eset fordult elő, ezek közül több mint 250 000 új eset volt latin-amerikai országokhoz köthető, ami komoly aggodalomra ad okot, és egyértelmű felhívásként szolgálhat erőfeszítéseink megkettőzésére” – mondta Carissa Etienne, a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) igazgatója, a június 2-án tartott sajtótájékoztatón. Az epidemiológusok és közegézségügyi szakertők szerint a legrosszabb még csak most következik.

Ha Dél-Amerika a vírus új központja, Brazília a legfontosabb csatatér, a Covid-19 esetek 74%-a ide sorolható. Június 6-án a Brazil Egészségügyi Minisztérium megerősítette, hogy az elmúlt 24 órában újabb 904 covid-19 eredetű haláleset történt. Ugyanezen a napon a brazil kormány beszüntette a koronavírus-esetek és halálesetek összesített számának közzétételét, és egy hivatalos weboldalon eltávolították az adatokat. 

„Augusztus első hetére várhatóan a brazíliai Covid-19 halálozása eléri a 125 000-et.” Brazília helyzetéért Paulo Lotufo, a Sao Paoloi Egyetem epidemiológusa az ország elnökét, Bolsonarot teszi felelőssé, aki a vírust korábban „kis influenzának” nevezte. Figyelmen kívül hagyta a járvány terjedését korlátozó társadalmi óvintézkedéseket, tömegrendezvényeket tartott, ahol kezet rázott és babákat tartott a kezében. Bolsonaro felbátorította a kutatókat is a bizonytalan kezelések, mint például a malária elleni gyógyszerrel, a klorokinnal való kísérletezésre.

Az olyan nagyvárosokban, mint Sao Paolo, a járvány olyan gyorsan terjedt, hogy futballstadionokat kellett sürgősségi kórházzá átalakítani a Covid-19 betegek kezeléséhez. A városban június 7-ig 143 073 koronavírusos halálesetet jelentettek.

A járvány Amazóniát is elérte, mely terület szinte teljesen kiesik az egészségügyi támogatásból. A bennszülött közösségek kevésbé férnek hozzá a kórházi ellátáshoz, az őslakos népességben magasabb a szegénység aránya, a tiszta vízhez való hozzáférésük is korlátozott. Sokak számára több órát vesz igénybe eljutni egy olyan városba, ahol járványra szakosodott kórház található.

A washingtoni egyetem becslése szerint a koronavírus-fertőzéses halálesetek száma Brazíliában augusztus 4-ig várhatóan elérik a 125 000-et. „A világjárvány sokkal hosszabb ideig tart, egy hónapig vagy annál tovább” – mondta Lotufo, aki hozzátette, hogy általános egyetértés, hogy még hosszú utat kell megtenni.

A világon az egyenlőtlenség Dél-Amerikában a legmagasabb, amit tovább súlyosbít, hogy a fertőzés terjedésének megfékezéséért a legszegényebbeknek a legsebezhetőbbeknek kell otthon maradni.

Forrás: newscientist.com

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com