Az urológiai vizsgálat – Interjú Dr. Oroszi Tamással

0

Az embereket az egyik legnagyobb félelem tölti el az urológia hallatán. A beteg számára is szükséges felkészüléshez Dr. Oroszi Tamás urológust, a Praxis Dr. Zénó Bonyhád munkatársát szakterületéről kérdeztük.

Tévhit, hogy csak a férfiak jöhetnek az urológiára?

Igen ez teljes félreértés, hiszen az urológia nem csak a férfi nemi szervekkel foglalkozik. A vizeletelvezető rendszer betegségeinek kezelése is az urológia tárgykörébe tartozik. Gondoljunk csak a vesekövekre, a húgyúti gyulladásokra s ezek daganatos megbetegedéseire is. 

Urológiai betegségek milyen korban alakulnak ki? Gyermekeknél is előfordulhat?

A vizeletelvezető rendszer kövessége, gyulladása minden életkorban előfordulhat. A here daganatos betegségei inkább az első 30 évben, a prosztata daganatos betegségei inkább 50 fölött jelentkeznek. 

Gyakori, hogy a cukorbetegséget az urológus találja meg. Egy spontán vizeletből mi mindenre derülhet fény az urológus számára? 

A vizeletvizsgálat egy igen fontos pont az urológiai diagnosztikában is. A kövességnek, hólyagdaganatoknak, gyulladásnak jellegzetes vizelet lelete van. Ezért az urológiai vizsgálatok elengedhetetlen része. 

Napjainkban sokat hallani a prosztatarákról, a szűrés fontosságáról. Mikor ajánlott ez?

Az Amerikai Urológus Társaság ajánlása szerint, ha nem volt a vérrokonságban prosztata daganatos beteg, akkor 50 évtől. Ha volt, de 60 év fölött derült ki, 45 évtől, s ha a rokon prosztata daganatát 60 év alatt diagnosztizálták, 40 évtől javasolt a szűrés. 

A prosztata vizsgálattól sokan tartanak. Mire számítson a páciens az urológusnál?

Ez a férfiak vizsgálatának állapot felmérésének alapvető vizsgálata. A prosztata érzékenységét, tömöttségét másképp nem tudjuk megállapítani. 

Telefonos előjegyzés Dr. Oroszi Tamás urológushoz: +36-30/414-2896

Online bejelentkezés

Tevékenységi kör: 

  • húgyúti kövesség, prosztata betegségek, húgyúti fertőzések, visszatérő fertőzések, a férfi nemiszervek betegségei, merevedési zavarok kezelése
  • a  húgyúti rendszer és a férfi nemiszervek rosszindulatú elváltozásainak kezelése, gondozása. 
  • a kisgyermekek fitymaletapadásának oldása..

Praxis Dr. Zénó Bonyhád · 7150 Bonyhád,Rákóczi Ferenc utca 18.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com