A koronavírussal fertőzöttek jelentős részénél nem jelentkeznek a klasszikus tünetek

0

Több ezer olaszországi koronavírus-fertőzött személy vizsgálata során kiderült, hogy a SARS-CoV-2-vel fertőzött személyek kevesebb, mint egyharmadánál jelentkezett légzőszervi tünet vagy lázas megbetegedés.

Lombardiában, az olaszországi koronavírus járvány kitörésének epicentrumában, több mint 16 000 ember halt meg a COVID-19 következtében.  Piero Poletti a Bruno Kessler Alapítvány kutatója (Trento, Olaszország) és Marcello Tirani a Paviai Egészségvédelmi Ügynökség (Olaszország) munkatársa kollégáikkal olyan lombardiai embereket vizsgáltak, akik szoros kapcsolatban álltak koronavírus-fertőzött személlyel.

Az 5484 kontaktszemély nagyjából fele el is kapta a fertőzést. A vizsgált csoport 31 százalékánál alakultak ki légúti tünetek -például a köhögés – vagy láz. A 60 év alatti személyeknél a fertőzés tipikus tünetei csak 26 százalékban jelentkeztek. Megfigyelték továbbá azt, hogy az életkor előrehaladtával nagyobb az esély a koronavírus-fertőzésre és ahhoz is, hogy a beteg intenzív kezelésre szoruljon vagy meghaljon.

A szerzők szerint az eredmények segíthetik a kórházakat a koronavírus kitörés felkészülésében. A végső megállapításokhoz további szakmai felülvizsgálatok szükségesek.

Forrás: nature.com

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com