Koronavírus-járvány és magas vérnyomás! Szakértőnk Dr. Ajtay Zénó válaszol

0

A riport a vérnyomás és szívbetegségre gyógyszert szedők részére kíván megnyugtató válaszokat adni.

Biztonságos-e az ACE gátlók (és ARB-k) szedése a koronavírus-járvány ideje alatt?

Röviden: Biztonságos! El ne hagyja! A szív érrendszeri megbetegedések sok szempontból veszélyesebbek, mint a Covid-19 vírus. Mindkét betegség szempontjait szem előtt kell tartanunk a gyógyításkor.

-Bővebben: a Covid-19 vírus okozta járványhelyzet átalakítja életünket, rengeteg dolgot tudunk róla, de még több az, amit nem. Rengeteg álhír, vagy akár jóindulatú félinformáció terjed, emiatt mindannyian szorongunk, akár rossz következtetéseket vonunk le. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a szív és érrendszeri betegségek többszörös áldozatot szednek, mint a jelenlegi járvány!!!

Számtalan betegem állított meg azzal a kérdéssel, hogy a leggyakrabban használt vérnyomás csökkentő gyógyszercsoport, az ACE gátló, fokozza-e a betegség súlyosságát? Megnyugtatásul a következőket tudom mondani. A COVID-19 (Coronavirus Disease -19) betegség korcsoportfüggő megbetegedési jellemzőket mutat:

  • A gyerekek és fiatalok, bár vírushordozók és fertőzőképesek, alig betegszenek meg, s ha mégis, tüneteik általában enyhék.
  • A megbetegedési és halálozási kockázat az életkorral exponenciálisan nő, a 60 feletti életkor már komoly kockázat a megbetegedésre, s 80-hoz közeledve egyre nő a halálozás kockázata.
  • A halálozás kockázata 1% alattinak tűnik azon országok adatai alapján, ahol kiterjedt szűrést folytattak ( Németország, Dél-Korea stb).
  • Ahol a lakosság átlagéletkora magas (jóléti államok: USA, Olaszország, Spanyolország kivéve Japán), magasabb a halálozás is.
  • A BCG oltást kötelezően kapó régiók is alacsonyabb halálozást mutatnak.
  • A jelenlegi napi halálozási adatok a 2-4 héttel ezelőtti valódi (nem a szűrt) betegszámmal mutatnak összefüggést.
  • Az idősebb korosztályban a szív érrendszeri betegségben szenvedő betegek száma jóval magasabb.
  • Az ACE gátlók (Coverex, Prenessa, Tensiomin, Tritace, Ramace , Renitec, Ednytstb) és ARB-k (valsartan, telmisartan, irbesartan stb.) az idősebb korosztály alapgyógyszere, tehát szinte az összes beteg szedi.

Mik ezek az ACE gátlók?

– A vérnyomás szabályzásért felelelős renin-angiotensin-aldosteron rendszert (RAAS) blokkolják. Az ACE gátló gyógyszerek az ACE 1 enzimrendszert gátolják, ezzel csökkentve az angiotensin I (AT1) és AT2 szintet, ami révén csökken az érősszehúzódás, a vérnyomás, a lokális és gyulladásos folyamatok, szabadgyök képződés stb. Tehát az ACE gátlóknak rendkívül hasznos hatásuk van, mert nem csak a vérnyomást csökkentik, hanem a szív-érrendszeri vagy cukorbetegségben szenvedőknek alapvető gyógyszere.

Ezeket gátolva az ACE2 rendszer felülértékelt lesz. E rendszer egyik receptora az ACE2 (angiotensin-converting enzyme 2), amin keresztül a szabályzó molekula a sejtnek üzen. Mint kiderült, már a korábbi koronavírusok (pl. SARS) is a sejt felszínén található ACE2 receptoron keresztül jutnak be a sejtbe (Yushun és mtsi., 2020). Ez a receptor tüdőben normálisan is gyakoribb.

Ha csökkentenénk az ACE2 receptorok számát (ez tűnne logikusnak) akkor kedvező, ha pedig növelnénk, akkor kedvezőtlenül hatna a Covid-19 betegség kimenetelére?

Ha valaki ACE gátlót vagy ARB-t (angiotenzin receptor blokkoló) szed, akkor az befolyással van erre a szabályzó és enzimrendszerre, e gyógyszerek szedése esetén az ARB2 receptor szint megnő (ezt nevezzük upregulációnak).

Miután Magyarországon is több százezer ember szed ACE gátlót (és ARB-t) vérnyomás csökkentő gyógyszert, ráadásul az idősebb korosztály több, mint fele, felmerül:

Káros vagy hasznos-e ennek a gyógyszercsoportnak a szedése?!

– Összezavarja a képet, hogy a betegség az idősebb korosztályban okoz súlyos tüneteket, ott, ahol a koszorúér betegség, a magasvérnyomás, a szívelégtelenség és a stroke több, mint 80%-ban fordul elő. Ezen betegek szinte mindig kapnak ACE gátlót vagy ARB-t, ebből egyes kínai orvosok arra következtettek, hogy az ACE gátló ronthatja a betegség kimenetelét (Lei Fang 2020)!

E leegyszerűsített következtetés ellen szól, hogy a gyerekeknél az ACE2 receptor szint magas, ők pedig szinte védettek a betegség súlyosabb formáitól. Tény, hogy az ACE2 védőhatású számos kardiovaszkuláris betegségben és a tüdőt érintő gyulladásos folyamatokban, amit például a koronavírusok is okoznak (Tikellis és Thomas, 2012), krónikus betegekben az ACE2 receptorok száma alacsony, idős korra a számuk jelentősen lecsökken, ez lehetővé teszi a súlyos gyulladás kialakulását.

Léteznek vizsgálatok, melyek az ACE2 receptor védőhatását a koronavírusok okozta tüdőgyulladásban is megerősítették (Jia, 2016).

A renin-angiotensin rendszer aktivitásának csökkentésére D-vitamin is ajánlható (ismert a D-vitamin vérnyomáscsökkentő, RAAS -t kedvező irányba befolyásoló hatása), így különféle koronavírusok után a jelen változattal szemben is hatásos lehet (Garami 2020). A D-vitamin hatására a légcsőben antimikrobiális fehérjék termelődnek, influenzánál voltak pozitív eredmények (Cannell és mtsi., 2006).

– Ebből az következik, hogy bár az ACE2 receptor a koronavírus „bejárata” a sejtekbe, nem oszt és nem szoroz, hogy abból sok vagy kevés van?

– Igen.

Jelenlegi ismereteink alapján az ACE gátlók és ARB-k elhagyása káros lenne. Ez a Magyar Kardiológiai Társaság ajánlása is!!!!

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com