A tünetek megjelenése előtt egy-két nappal fertőznek leginkább a koronavírusos betegek

0

A SARS-CoV-2, a Covid-19-et okozó vírus a tünetek kezdetén a legfertőzőbb, amikor az emberek még nem is tudják, hogy elkapták. 10-ből 4-et azok az emberek terjesztenek, akikről még nem derült ki nyilvánvalóan, hogy betegek.

Figyelembe véve azokat a párokat, akik közül az egyik ember bizonyítottan elkapta a koronavírus-fertőzést a másiktól, a tudósok becslése szerint a COVID-19 fertőzés az esetek 44%-ban emberről-emberre terjed, még mielőtt a fertőző személynél megjelennének a tünetek. A COVID-19 feltérképezését minden olyan személyre ki kell terjeszteni, akikkel a fertőzött személy korábban találkozott – javasolják a kutatók a Nature Medicine április 15-én megjelent számában.

A tudósok megvizsgáltak 94 olyan koronavírusos beteget, akik január 21-től február 14-ig kerültek be a kínai Guangzhou Nyolcadik Népi Kórházba. A betegektől vett orrváladék minta alapján kimutatták, hogy a vírus genetikai anyagának mennyisége gyorsan elérte a tünetek megjelenését, csökkenés 21 nap után következett be. Tehát a vírustermelés a fertőzés kezdetén a legerősebb, mielőtt az immunrendszer reagálna és tüneteket idézne elő a vírus elpusztítása érdekében.

77 koronavírus fertőző-fertőzött pár elemzése alapján kiszámolták, hogy a vírus fertőzőképessége 2-3 nappal a tünetek megjelenése előtt kezdődik, és 0,7 nappal a tünetek kezdete előtt a legmagasabb.

Hasonló eredményre jutottak a németországi COVID-19-ben szenvedő emberek kis létszámú kutatásán, ahol szintén megállapították, hogy a vírus a tünetek megjelenése előtt, a betegség első hetében termelődik intenzíven (SN: 3/13/20). Az egyik vizsgált személy úgy termelt fertőző vírust, hogy végig tünetmentességet mutatott.

Az társadalmi érintkezés nyomon követése és az esetek elkülönítése önmagában még nem garancia a további járványok megállításában. Az új tanulmány szerzői felhívják a figyelmet, hogy az esetek több mint 30%-a preszimptomatikus, vagyis tünetmentes átvitellel történik. Ha ez a helyzet, akkor a kapcsolatok 90%-át kell azonosítani a vírus terjedésének visszaszorításáért. Koronavírus kezelések és védőoltás hiányában a járvány leküzdéséhez mindenkinek be kell tartania a fokozott kézmosás és a folyamatos társadalmi távolságtartás szabályait.

Forrás: sciencenews.org

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com