A D-vitamin szerepe a légúti fertőzések megelőzésében

0

A D-vitamin, mely hormonként funkcionál a szervezetünkben, immunstimuláló hatása révén képes megelőzni az influenzát, és a légúti fertőzéseket. Hiányában gyakoribbak az alsó- és felső légúti betegségek, bronchitisek, tüdőgyulladások.

Amikor egy a vírus szokatlanul gyorsan és nagy mennyiségben szaporodik egy szervezetben, azt általában heves immunválasz kíséri. A szervezetben kialakuló, a tüdő szöveteit károsító citokinviharra az immunrendszer gyulladással reagál. A D-vitamin képes a falósejtek gyulladáscsökkentő citokin kibocsátását csökkenteni, és növelni az antimikrobális fehérje (AMP) termelődését. Az utóbbi azért rendkívül fontos, mert ezek a fehérjék hatástalanítják az influenza vírusokat is.

Mikor és mennyi D-vitamint ajánlott szednünk?

A D-vitamin adagolásról megoszlanak a vélemények. Nagy probléma, hogy az emberekben még nem tudatosult a D-vitamin pótlásának fontossága, függetlenül attól, hogy igazolt-e hiány állapot. Télen a D-vitamint mindenkinél pótolni kell vérvétel és vitamintszintmérés nélkül is! A régi elavult ajánlások alacsonyabb dózissal számolnak (200NE/nap), ezzel szemben a felnőttek számára ma már 1500-2000 NE/nap D-vitamint javasolnak. Amennyiben valaki multivitamin készítményt szed, ugyanúgy szükséges a D-vitamint pótolnia, mert a tablettával általában csak 5 mikrogramm/nap (=200 NE/nap) D-vitamint visz be a szervezetébe.

Napjaink ajánlásain túl megy Dr. Szendi Gábor szemléletformáló véleménye, aki szerint „egy egészséges, 70-80 kg-os felnőtt ember télen nyugodtan szedhet napi 10 000 NE D-vitamint, vagy másként 10 kg testsúlyonként számolhat 1500 NE bevitelt. Gyerekeknél óvatoskodva 13 kg-ként javasolnak 1000 NE-t, de semmi nem indokolja azt, hogy ne kövessük a felnőtt adagolást. Kialakult légúti fertőzés és influenza esetén lökésterápia alkalmazandó, ilyenkor gyerekeknek nyugodtan lehet egy-három napig 10-20 000 NE, felnőtteknek 50 000 NE D-vitamint adni. Ekkora dózis véget vethet a betegségnek, vagy jelentősen enyhítheti a tüneteket”.

Bizonyára sokan találkoztak már azzal a magyarországi ajánlással mely szerint hazánkban a D-vitamint november 1. és március 30. között mindenkinek szednie kell. Járvány ideje alatt különösen ajánlott folytatni a szedését. Gyerekeknek 1 éves korig, várandósoknak és szoptató anyukáknak, továbbá krónikus csont-, vese- és májbetegség, emlő- és vastagbélrák betegségben szenvedőknek egész évben javasolják a D-vitamin szedését. A D-vitamint megvásárolhatjuk vény nélkül patikában, drogériába vagy vényköteles, ételben és italban oldódó tabletta formájában.

A D-vitamin túladagolható és vesekárosodást is okozhat. Ezért vesekő és vesekőre való fokozott hajlam esetén az adagolást kezelőorvosával vagy háziorvosával történő konzultáció után kezdje meg!

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com