Új és modern gyógyszerek a cukorbetegség kezelésében – Interjú Dr. Bősze Tibor belgyógyász-diabetológus főorvossal

1

Az orvostudomány és a gyógyszeripar folyamatos fejlődésének köszönhetően a cukorbetegség kezelésében is számos új gyógyszer jelent meg a piacon. A nem csak modern, de biztonságos terápiákat Dr. Bősze Tibor belgyógyász-diabetológus, a Praxis Dr. Zénó Bonyhád szakorvosa osztja meg az olvasókkal.

Bejelentkezés gyógyszeres kezelés beállítására: kattintson ide

Doktor Úr, van-e szkepticizmus az új gyógyszerek bevezetésével kapcsolatban?

Az orvostudomány fejlődése, a betegségek egyre apróbb részleteinek felderítése új támadásponton ható gyógyszerek kifejlesztésére ad lehetőséget, melyek eleinte elcsodálkoztatnak, de a velük végzett vizsgálatok illetve a szerzett saját tapasztalatok eloszlatják esetleges kételyeinket.

Mikor javasolja a páciensei számára, hogy változtatni kell a gyógyszerezésen?

Minél korábban kell a cukorbetegséget célértékekre kezelni ahhoz, hogy az ellenkező esetben elhanyagolt betegség melletti szövődményeket (érelmeszesedés fokozódása, vesekárosodás, idegi- és szemkárosodás) meg tudjuk előzni. Egyénre szabottan kell ezeket a célértékeket megállapítani, nem mindegy hogy fiatal avagy nagyon idős, illetve, hogy egyébként egészséges, vagy már számos társbetegséggel is bíró cukorbetegről beszélünk.

Melyek napjaink legnépszerűbb gyógyszerei a diabetológiában?

A legnépszerűbbek azok a gyógyszerek melyek a vércukorszint biztonságos csökkentésén túl a betegségben megnövekedett szív-érrendszeri kockázatot is csökkenteni képesek. Ilyenek a ma már csak heti egy alkalommal adott injekciós készítmények (nem inzulin!), illetve a veséken keresztül cukrot kiüríttető tablettás gyógyszerek. E gyógyszerek a 2-es típusú cukorbetegségre jellemző túlsúlyt is csökkenteni képesek.

Intelligens inzulin? Létezik ilyen?

Az étkezés előtt adott inzulinok a fejlesztések miatt egyre gyorsabban hatnak, a „lassú” bázis-inzulinok pedig egyre hosszabb időn keresztül, így ezek segítségével jobban és biztonságosabban tudjuk utánozni a cukorbetegségben nem szenvedők inzulin-elválasztását. De a kérdésre visszatérve: „intelligens” inzulin nincs, de a megfelelően oktatott és a tudását jól alkalmazó intelligens beteg a napi négyszeri inzulinadással is teljes értékű, „normális” életet élhet.

1 hozzászólás

  1. Pingback: Praxis Dr. Zénó Diabetológia | Pannondoktor.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com