Szilimarin, a májsejtek természetes regenerálója

0

A májkárosodás kivédésére vagy a már kialakult májbetegség kezelésére megoldást keresőknek egyaránt javasolható a szilimarin alkalmazása – írja a Pharma Tribune cikkére hivatkozva a PharmaOnline.

A máriatövis (Silybum marianum; Asteraceae) gyógyászati célú alkalmazása két évezredes múltra tekint vissza. A népies nevein Boldogasszony tejeként, Boldogasszony káposztájaként, máriabogáncsként, szamárkóróként vagy tarkabogáncsként ismert gyógynövény termését elsősorban máj- és epebetegségek kezelésére alkalmazták. A tudományos kutatások és vizsgálatok alátámasztották a népi megfigyeléseket. Igazolt, hogy a máriatövis bóbita nélküli, érett kaszattermésében található szilimarin nevű flavonolignán vegyületkeverék hatásos a májkárosodások kivédésében, illetve a már kialakult ártalmak mérséklésében.

A szilimarin javasolt napi per os dózisa 200−400 mg.

A máriatövis termése gyógyszerkönyvi drog: Silybi mariani fructus néven a Ph. Hg. VIII., illetve Ph. Eur. 8.0. gyógyszerkönyvekben is szerepel.

A máriatövis termése zsíros olajat, fehérjét is tartalmaz, de gyógyászati szempontból a benne található szilimarin nevű flavonoglignánkeverék képviseli a legnagyobb értéket. A szilimarin elnevezés nem egyetlen vegyületet takar, hanem a szilibin A és B, az izoszilibin A és B, a szilidianin, a szilikrisztin, a szilandrin és a szilimonin keverékét. A máriatövis szinte egyedülálló hatásai ezekre, az egyéb gyógynövényekre nem jellemző beltartalmi anyagokra vezethetők vissza.

A vegyület hatásairól a PharmaOnline oldalára kattintva olvashat.

Forrás: pharmaonline.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com