Milyen hatással van bőrünkre a tél? – Dr. Hufnagel Csilla bőrgyógyász tanácsai

0

Kiszáradt, repedezett bőr. A téli időszak megviseli bőrünket, mely érzékenyebb, szárazabb lehet. A téli bőrszárazság kezeléséhez Dr. Hufnagel Csilla bőrgyógyász, a Praxis Dr. Zénó munkatársa ad tanácsokat.

Online bejelentkezés Dr. Hufnagel Csilla bőrgyógyászhoz: kattintson ide!

Mi az oka annak, hogy télen szárazabb a bőrünk?

A téli időszakban a szabad levegőn a hideg hatására a bőr kis erei összehúzódnak, a bőr keringése romlik, ezáltal anyagcseréje is zavart szenved, mely a bőr viszketésében, száraz, durva tapintásában nyilvánulhat meg. Ehhez adódik még a szeles időjárás, valamint a központi fűtés szárító hatása. Sokan nem is gondolnak rá, de a magas fokozaton járatott fűtés az autóban szintén szárító hatású, ráadásul a jármű szűk utastere miatt általában direkt éri a ruhával nem fedett bőrterületeket.

Mit tehetünk a téli bőrszárazság ellen?

Sajnos az előbb felsorolt provokáló tényezők nagy része nem küszöbölhető ki. Így a fő hangsúly a bőr zsír- és víztartalmának visszapótlásán van. Enyhébb esetben gyakoribb testápoló használat elégséges lehet. Súlyosabb esetben speciális szappanmentes (úgynevezett syndet típusú) mosakodó szereket és színezék- valamint illatanyagmentes dermokozmetikai testápolókat javaslunk a páciens részére. Ezek a készítmények patikai forgalomban recept nélkül is elérhetőek.

Ha nem pusztán kozmetikai oka van a száraz bőrnek, milyen betegségek állhatnak mögötte?

Betegeim jelentős hányadát alkotják az úgynevezett atopias dermatitises vagy ekzémás betegek. Ők az év nagy részében szenvednek a száraz bőr tüneteitől, de a téli időszakban sajnos szinte törvényszerű a tüneteik fellángolása és súlyosbodása. Ekkor mindenképp javasolt orvoshoz fordulni, ahol lehetőség van speciális terápia beállítására és személyre szabott bőrápolási tanácsok adására.

Az atopias dermatitisen kívül néhány ritkább genetikai betegség, úgynevezett elszarusodási zavar is rendkívül száraz bőrrel jár. Ám ezek a betegségek a súlyos tünetek révén már sokszor újszülöttkorban felismerésre kerülnek és élethosszig tartó szakszerű terápiát és szigorú orvosi követést igényelnek.

Természetes módszerekkel, házi praktikákkal is tudunk enyhíteni a bőrszárazságon?

Érdemes odafigyelni a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra, valamint a dohányzás mérséklése is segíti a bőr vízháztartásának helyreállását. Rövid, langyos vizes zuhanyzás javasolt, illetve olajos fürdők alkalmazhatók heti 1-2 alkalommal.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com