Magyarországon nem jelent meg a kínai tüdőgyulladás-vírus

0

A Kínából indult súlyos tüdőgyulladást okozó koronavírus betegeinek száma naponta duplázódik. Az infektológusok véleményei megoszlanak, egyesek szerint igen, mások szerint világjárványtól nem kell tartanunk. A Népszava Falus Ferenc egykori tisztifőorvost kérdezte.

A járvány forrása még nem ismert, de valószínűsítik, hogy az eredeti vírus állatról terjed át az emberre, és most már emberről emberre is – olvasható a Népszava cikkében.

Tavaly év végén jelezték a kínai hatóságok a WHO, hogy Hubei tartományában, Vuhan városában eddig ismeretlen eredetű, de fertőző tüdőgyulladást észleltek. A kórokozót január 7-én azonosították is, eszerint a betegségeket egy mindeddig ismeretlen koronavírus (2019-nCoV) okozta. 

Magyarországon még nem találtak ilyen beteget – mondta a Népszavának Falus Ferenc egykori tiszti főorvos -, de Amerikában, Ausztráliában, Japánban, Dél-Koreában, Thaiföldön már igen. Wuhan 11 milliós város, ahonnan a napokban, a kínai holdújév alkalmából 2100 repülőjárat indul el a világ minden részére. S az utasok között igen sok vírushordozó is lehet, mert sokan tünet mentesek, vagy csak nagyon enyhe influenzára jellemző jeleket tapasztalnak magukon. Azaz a betegség terjedését nagyon nehéz lesz korlátozni.

Az egykori tiszti főorvos szerint már jó néhány reptéren felállították a thermo kamerákat (ezek az extrém testhőmérsékletet érzékelik), az így kiszűrt lázas betegeket izolálják, és alaposan megvizsgálják. Volt olyan utazó, akinél a repülő út alatt jelentkeztek a tünetek, vagyis elvben egészségesen ült fel a gépre, de már betegen szállt le onnan. Megnehezíti a járványügyi hatóságok munkáját, hogy egyelőre túl sok mindent nem tudni az új vírusról, még azt sem, hogy milyen hosszú a lappangási ideje. A kórokozótól legtöbben lázasak lesznek, köhögnek, és a betegek egy részénél súlyos tüdőgyulladás alakul ki.

A teljes tartalomért kattintson a Népszava oldalára.

Forrás: Népszava

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com