Bővítik a gyógyszerkiváltás lehetőségeit

0

Sajtóinformációk szerint hamarosan elkészül az a rendeleti szintű jogszabály-módosítás, amely lehetővé teszi, hogy az e-receptet az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzített képviselő is kiválthassa más számára a gyógyszertárakban. A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGyK) elnöke az InfoRádiónak azt mondta: a változással elsősorban nem az e-recept kiváltása egyszerűsödik, hanem a gyógyszerkiváltás lehetőségei bővülnek.

A szóban forgó jogszabály-módosítás lényege, hogy egy meghatalmazott vagy törvényes képviselő is kiválthassa, nemcsak felírási igazolással, hanem önmaga igazolásával – személyi igazolvány, taj-kártya – a felírt vényköteles gyógyszert más számára, vagyis praktikusan az eddigi lehetőségek tárháza fog kibővülni – fogalmazott Hankó Zoltán, hozzátéve: tehát a meghatalmazásos rendszer egy egy újabb lehetőséget nyit meg az EESZT-nek az e-receptekhez kapcsolódó használatában.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke emlékeztetett, az e-recept 2017. novemberi bevezetése óta jogszabály rögzítette, hogy az orvos (külön kérés nélkül is) köteles papír alapú, a hagyományos vényekhez nagyban hasonló felírási igazolást adni a betegnek, amivel bárki kiválthatta a készítményeket a gyógyszertárban. Egy későbbi korrekció miatt, amely során a jogszabályi hátteret módosították, aggályossá vált azonban, hogy amennyiben a patika nem éri el az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret, akkor vajon a felírási igazolásra kiadhatja-e egy gyógyszert.

Az azóta eltelt idő – fogalmazott Hankó Zoltán –, illetve az államtitkárság, az EESZT és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) vezetőivel folytatott egyeztetések teljesen egyértelművé tették, hogy amennyiben minden egyéb körülményt szabályosan tud menedzselni a gyógyszerész, akkor ilyen esetben is kiadható a gyógyszer. Az ehhez szükséges jogszabályi korrekció pedig rövid időn belül meg fog jelenni. 

A teljes tartalom megtekintéséhez kattintson az InfoStart oldalára.

Forrás: Infostart

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com