A Lyme-kór diagnózisa és kezelése – Interjú Dr. Kiss Eszter infektológussal

0

A Lyme-kór a kullancsok által terjesztett tipikusan krónikus fertőző betegség. Diagnózisához szakértelemre van szükség. A betegségről Dr. Kiss Eszter, a Praxis Dr. Zénó infektológusa tájékoztatja az olvasókat.

Online időpontfoglalás Dr. Kiss Eszter infektológia magánrendelésére

Mi a Lyme-kór legjellegzetesebb kezdeti tünete?

Bár nagy a félelem a kullancs csípéssel kapcsolatban, szerencsére nem jár minden kullancs csípés fertőzéssel. Azonban ha csípés történt, érdemes fokozottan figyelni a csípést követő pár napban.

A legjellegzetesebb kezdeti tünet a csípést követően legalább 24 óra elteltével jelentkező, fokozatosan növekvő, legalább 5cm átmérőjű, ovális bőrelváltozás(erythema migrans). Ennek a jelentőségét az adja, hogy a betegség már akkor is felismerhető, amikor a vérvizsgálati eredmény még negatív.

Milyen egyéb, klinikai tünetek jelentkezhetnek Lyme-kór gyanú esetén?

Amennyiben a fertőzést nem ismerik fel a korai szakaszban, és nem kap a beteg megfelelő antibiotikum kezelést, hetek, hónapok múlva szívizomgyulladás, szívritmuszavar, arcidegbénulás, ideggyulladás, ízületi gyulladás alakulhat ki.

Hogyan diagnosztizálható a Lyme betegség?

Típusos bőrtünet elég a diagnózis felállításához és a kezelés elkezdéséhez. Ezt egészítheti ki a vérvizsgálat. Vérmintából ELISA (Enzyme-linked Immunosorbent Assay) módszerrel kimutatható a Borrelia burgdorferi baktérium ellen az immunrendszerünk által termelt kétféle antitest, az immunglobulin M (IgM) és az immunglobulin G (IgG). Pozitivitás esetén a laboratóriumban megerősítő vizsgálatot végeznek immunoblot módszerrel.

Minden pozitív Lyme szerológiai lelettel rendelkező beteg Lyme-kóros?

Sajnos a vizsgálati módszerek nem alkalmasak a zajló és a már gyógyult fertőzések elkülönítésére, ezért ezeket mindig a klinikai tünetekkel együtt kell értékelni. Ebből következik, hogy a pozitív eredmény nem egyértelműen jelent kezelendő betegséget.

A magas rizikócsoportba tartozó személyek (erdészek, vadászok, méhészek, gombászok vagy tájfutók) a sorozatos kullancscsípések következtében „immunizálódhatnak”? Esetükben előfordulhat, hogy Lyme-kórosnak nyilvánítják őket annak ellenére, hogy egy egészen más fajta betegség áll a háttérben?

A munkájuk vagy életmódjuk következtében a fertőzésnek kitett emberek Borrelia szeropozitivitása nem egyértelműen jelent aktuálisan fennálló fertőzést. A magas kockázatú csoportok tünetmentes vagy tünetszegény átfertőződése jelentős mértékű lehet. Az életkorral előrehaladva szaporodnak a tünetek, panaszok, és ettől függetlenül, de ezzel párhuzamosan növekszik a szeropozitivitás mértéke is. Ezért Borrelia szeropozitivitás sokszor félrevezető ebben a csoportban.

A Lyme-kór egyes antibiotikumokkal jól gyógyítható betegség. Mi az oka, ha a klinikai tünetek nem minden esetben múlnak el teljesen?

A Lyme betegség valamennyi formája jól reagál antibiotikumokra, azonban a megszokott adagokhoz képest emelt dózisú és hosszabb ideig alkalmazott terápia szükséges, ezért fontos az egyértelmű diagnózis felállítása. Borrelia elleni antibiotikum kezelést csak akkor kezdjünk, ha a diagnózisban biztosak vagyunk. Bizonyos esetekben a tünetek megítéléséhez szükséges néhány napos várakozással nem kockáztatjuk a beteg sorsát, és a felesleges antibiotikus kezeléssel szemben egy indokolt antibiotikus kezelés áll.

Veszélyes-e a hosszan tartó antibiotikum kezelés a Lyme-kór kezelésében?

Nem beszélhetünk veszélyről amennyiben a kezelés indokoltan történik. Viszont a feleslegesen adott antibiotikum mellékhatásaival számolni kell. A kezelés megváltoztatja a mikrobiom (az emberben élő mikroorganizmusok) összetételét, melynek változását egyre több megbetegedéssel hozzák az újabb kutatások összefüggésbe. A károk gyakori és súlyos formája, amikor a felesleges kezelésekkel a betegben fixáljuk, hogy ő Lyme-kórban szenved, és a későbbiekben nem lesz olyan tünet, panasz, amely okozójának ne ezt a betegséget tartaná. Ez pedig a valódi betegség kezelésének elmaradását is jelenti.

Mit gondol a tévesen Lyme-kórral diagnosztizált és kezelt betegek csoportjáról?

Ha a beteg mégsem gyógyul, többnyire téves diagnózisról van szó, folytatni kell a kivizsgálást a tüneteknek megfelelően.

A Praxis Dr. Zénó magánklinikán különös hangsúlyt fektetünk a kullancs által terjesztett betegségek (elsősorban Lyme-kór) igazolására, illetve kizárására, a diagnózis megállapítása után a kezelés irányítására.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com