Magyarországra is jutott a beteg marhák húsából

0

Magyarországra is szállítottak marhahúst arról a lengyelországi vágóhídról, ahol az éj leple alatt mozgásképtelen, beteg állatokat vágtak. Az illegális vágásokról készült rejtett kamerás felvételeket a lengyel TVN 24 adta közre – olvasható az Euronews oldalán.

A hatóságok 9,5 tonna húst találtak, amiből 2,5 tonnát exportált a már bezárt üzem. Pawel Niemczuk hatósági főállatorvos azt mondta, hogy a gazdaság tulajdonosa, aki eladta a beteg marhákat és a vágóhíd dolgozói ellen folyik a büntetőeljárás. A rendőrségi nyomozás után az ügyészség egészen biztosan vádat emel.

Az Európai Unió 11 tagállama importált marhahúst a vágóhídról, az érintett országokban folyik a hús kivonása és megsemmisítése. Lengyelország és Magyarország mellett érintett Észtország, Finnország, Franciaország, Litvánia, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Németország és Szlovákia.

Lengyelország évente 560 ezer tonna marhahúst dob piacra, ennek 85 százalékát exportálják. A kormány kedden az EU élelmiszerbiztonsági jelzőrendszerén keresztül értesítette a tagállamokat a veszélyről.

Az Európai Bizottság élelmiszerbiztonsági szakértőket küld Lengyelországba, hogy ellenőrizzék, a varsói kormány hogyan kezeli a problémát.

Forrás: Euronews

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com