Vastagbélrák szűrés – Férfiaknál hatásosabb, mint nőknél

0

Finn kutatók szerint a kolorektális rák szűrése az okkult székletvér kimutatásával hatásosabb férfiakban, mint nőkben, és különösen a férfiak bal oldali tumorai esetén eredményes  – írja az Orvostovábbképző Szemle Online. 

A kolorektális rák (CRC) a harmadik leggyakoribb rosszindulatú daganat, évente legalább 1,4 millió új esetet és 0,7 millió halálozást regisztrálnak világszerte. A székletben megjelenő okkult vérzés vizsgálata (FOBT, faecal occult blood test) a CRC-szűrés egyik könnyen kivitelezhető módszere, de hatékonysága erősen korlátozott. Például a finn FOBT szűrési program keretében 2004-2011 között végzett vizsgálatok 2015-ös elemzése – számos randomizált vizsgálat eredményeivel ellentétben – nem mutatott különbséget a szűrt és nem szűrt csoport mortalitása között. Most Dr. Laura Koskenvuo hasi sebész (Helsinki University Hospital) vezetésével újra átvizsgálták az adatokat, és úgy találták, hogy a 2 évenkénti FOBT vizsgálat férfiakban több tekintetben is eredményes, nőkben viszont nem. Bár Koskenvuo doktornő szerint „gyakorlatilag nincs olyan rákszűrési program, mely befolyásolná a halálozást”, vizsgálatukkal, melynek eredményei a British Journal of Surgery-ben jelentek meg online, azt szerették volna megtudni, hogy a szűrésben résztvevők elkerülhetik-e az intenzívebb kezeléseket.

A finn FOBT programban a 60-69 éves célcsoport 41%-a vett részt. A szűrés azt eredményezte, hogy – más vizsgálatokhoz hasonlóan – a CRC-hez köthető halálozás férfiakban csökkent, nőkben viszont szaporodott. A Finnish Cancer Registry-ből 321.311 személy adatait gyűjtötték ki, a szűrt csoportban 743, a kontroll csoportban 617 CRC-s megbetegedés fordult elő. A szűrt csoport betegeinél többször sikerült a tumor radikális eltávolítása, kevesebb volt a sürgősségi műtét és kevesebben igényeltek kemoterápiát. A kontroll csoportban 50%-kal több volt a sürgősségi műtét, 40%-kal több volt az inkomplett műtét, és 20%-kal több kemoterápiára volt szükség.

A teljes tartalomért kattintson ide.

Forrás: otszonline.hu

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com